Landskampioen- en Bekerwinnaar Solar-systemen Grasshoppers VU20-1 opende dit seizoen met een wedstrijd in het verre Haren. Het team heeft een flinke metamorfose onder gaan. Saskia, Fleur en Sanne maken geen deel meer uit van het team vanwege hun leeftijd. Noor Driessen heeft de overstap gemaakt naar Dames 1. Uit de U18 zijn gekomen Rosie, Yara, Simone en Maaike. Naomi die vorig seizoen niet speelde vanwege een blessure is er gelukkig weer bij en vanuit Hoofddorp is center Cheyenne overgekomen. De kern met Katie, Ilse, Rosalie en Mia is gebleven. Het team heeft 1 oefenwedstrijd gespeeld en die ging tegen Binnenland met 15 verschil verloren. Het was zaak om nu alles weer op de rit te hebben. Fit was het team weliswaar allerminst: Rosie, Simone, Naomi en Katie hadden lopende de week wat klachten en was Rosalie wegens ziekte niet aanwezig bij de wedstrijd.

Nog een beetje onwennig begon het team met spelen. Al direct werden er verdedigend gezien wat steken laten vallen aangezien de screen verdediging niet zo functioneerde zoals was afgesproken. Na wat commentaar vanaf de zijkant pakten de meiden dit uitstekend op. Het gaf de tegenpartij de nodige hoofdbrekens in hun aanval. Aanvallend gezien was het nog wat matig bij de Kattukers. Iedereen moest weer even wennen en haar plek vinden. Na het eerste kwart was er wel een voorsprong van 10-16.

Het tweede kwart verliep alweer een stukje beter dan het eerste. Verdedigend gezien werd er weinig weggegeven (2 punten in de eerste 6 minuten). HSV schakelde daarna over op een zoneverdediging maar die werd vakkundig om zeep geholpen door het hoge passtempo. Op deze manier konden we uitkiezen wie het open schot nam en Ilse mikte er twee drietjes in. Daarmee werd het verschil qua punten groter gemaakt, 16-31 bij rust.

Het derde kwart werd gebruikt om wat dingen te proberen in de verdediging. Het was niet helemaal de verdienste van onze verdediging dat we er voordeel uit haalde maar meer dat HSV zich even geen raad wist hoe het op te lossen. Hier en daar gaven we enerzijds veel te veel ruimte weg en anderzijds waren we te gretig, de verhouding klopte niet. We zitten absoluut in het leerproces dus logisch dat er wat dingen mis gaan. Een nadeel was dat we iets teveel ruimte weggaven op de driepuntlijn en HSV maakte daar goed gebruik van (3 driepunters dit kwart). Inmiddels was de wedstrijd al wel gespeeld bij een 29-51 stand na het derde kwart.

Het laatste kwart ging het gas er nog even op en waren er een aantal prachtige aanvallen te zien. Simone zette net voor de zoemer de eindstand op 41-76 en was de eerste overwinning dit seizoen een feit.

Maaike van Osnabrugge 4 balwinst

“Hoe je het ook bekijkt, spelen dik 230 kilometer verderop is nooit eenvoudig en ook niet als het team niet volledig heeft kunnen trainen afgelopen week. Als ik dat meeneem in mijn conclusie van de wedstrijd dan hebben we het hartstikke goed gedaan. We moesten zeker even wennen en dat was in de eerste helft te zien maar later kregen we steeds meer grip op de wedstrijd en begon het aanvallend ook beter te lopen. Ik vond dat we echt een goede job hebben gedaan in het verdedigen van de screens. Daarnaast pakte onze tactiek na een gemist schot ook goed uit, we waren erg alert daar in en ik had niet verwacht dat we dat al zo goed zouden doen. Onze verdediging in het derde kwart behoeft zeker nog training maar de eerste stap is gezet. Al met al gingen we met een tevreden gevoel richting huis. Aankomende vrijdag spelen we om 20.45 uur thuis tegen CTO Amsterdam.” aldus coach Robin