Klik hier voor de wedstrijdfoto’s van Geert Bekker. Foto: Deborah Vos niet alleen topscorer met 19 punt; ook verkozen in All star team VBL.

Zaterdag 28 april hebben de dames van Solar-systemen Grasshoppers de eerste wedstrijd in een “best of five” serie winnend afgesloten. In een uitverkochte sporthal Cleijn Duin was Lekdetec.nl uit Bemmel, evenals vorig jaar, de tegenstander in de strijd om het Nederlands Kampioenschap. Grasshoppers is aan een mooi seizoen bezig waarin eerder al de supercup en de nationale beker werden veroverd. De Nederlands Kampioen Trofee ontbreekt echter nog in de prijzenkast van Dames 1. Lekdetec (de regerend kampioen) zag na vorig seizoen 4 belangrijke speelsters vertrekken maar hebben o.a. door het aantrekken van twee Amerikaanse speelsters weer een sterk team neer weten te zetten. Bij Grasshoppers was Tamlyn de Groot door een blessure niet in staat mee te spelen.

Het eerste deel van kwart 1 ging gelijk op. Halverwege weet Grasshoppers een klein gaatje te creëren door 2 driepunters van respectievelijk Deborah Vos en Ingrid van der Plas. Afstandschoten waren schaars deze wedstrijd. De Katwijksen zouden uiteindelijk op vier rake schoten komen en bij Bemmel werd slechts twee keer succesvol van afstand geschoten. Het gat werd tot het einde van het kwart behouden (20-16).

Het tweede kwart wist Grasshoppers het gat te vergroten (26-16) mede door toedoen van Deborah Vos die na 3 minuten in het 2e kwart al 13 punten achter haar naam had staan. Een Time-out bij Lekdetec zorgde voor wat rust bij de Bemmelse formatie waar het vooral de Amerikaanse Cornelia Fondren was die haar team op sleeptouw nam. Bij Grasshoppers stokte de scoringsmachine. Er werd in de laatste 7 minuten van dit kwart nog maar 1x raak geschoten terwijl Lekdetec langzaam dichterbij kroop en vlak voor rust zelfs langszij kwam. (30-30)

Het derde kwart werd er continue van stuivertje gewisseld. Er werd zeer intensief verdedigd wat ervoor zorgde dat er slechts matig gescoord werd. Grasshoppers moest het dit kwart zelfs van de vrije worpen hebben. Negen punten werden vanaf de vrije worp lijn vergaard terwijl er slechts 6 veldpunten benut werden. Het kwart werd uiteindelijk met 15-12 gewonnen waardoor met een voorsprong van 3 punten het laatste kwart in gingen. (45-42)

Het 4e kwart begon voorspoedig voor Solar-systemen Grasshoppers. Iris Govers en Fleur Kuijt pakten beide een driepunter tezamen met een veldscore van Fleur Kuijt waardoor het gat al snel 9 punten was. Lekdetec heeft dan al een aantal speelsters die hoog in foutenlast komen waaronder de Amerikaanse topscorer van Lekdetec. Als dan via Noor Driessen en nogmaals Fleur Kuijt halverwege het laatste kwart het gat naar 13 punten gebracht wordt, ziet Lekdetec alleen nog kans om via het maken van fouten (en de klok te stoppen) de bal te bemachtigen. Dit resulteert in weer een reeks vrije worpen, waardoor Grasshoppers uit kan lopen en het kwart met 23-10 af kan sluiten, waardoor na 40 minuten spelen 68-52 op het scorebord prijkt. Een uitslag wat vertrouwen geeft voor de komende wedstrijden, maar elke wedstrijd staat natuurlijk op zich zelf.

Scores: Deborah Vos 19 pnt; Fleur Kuijt 13 pnt; Ingrid van der Plas 9 pnt; Noor Driessen 9 pnt; Sharon Beld 6 pnt; Ilse Kuijt 5 pnt; Iris Govers 3 pnt; Mia Hordijk 2 pnt; Marieke van Schie 2 pnt.

Na de wedstrijd werd door de Nederlandse Basketbal Bond een aantal individuele seizoensprijzen uitgereikt. Voor de All-Star teams waar de 10 beste speelsters van het afgelopen seizoen gekozen worden is Solar-systemen Grasshoppers met 4 speelsters hofleverancier. Deborah Vos, Ingrid van der Plas, Fleur Kuijt en Ilse Kuijt konden de trofee in handen nemen. Daarnaast werd Rick Driessen gekozen tot coach van het jaar. Al met al een succesvolle avond in spothal Cleijn Duin, wat hopelijk woensdag een goed vervolg krijgt.

Aanstaande woensdag speelt Grasshoppers om 20.30 uur in sporthal Cleijn Duin de tweede wedstrijd in de best of 5 serie. Kaarten zijn te reserveren via de site van Grasshoppers.