Koploper Dozy Den Helder ontving zaterdagavond Solar-systemen Grasshoppers, de nummer 3, in de Vrouwen Basketball League. Na eerder deze week van Lekdetec, Bemmel te hebben gewonnen, lijkt de ploeg van Rick Driessen weer op tijd op de weg terug. De derby Den Helder-Grasshoppers was wederom een krachtmeting voor Katwijk. Het is spannend in de top van de competitie, de ploegen liggen dicht bij elkaar en dus tellen alle punten. Robert Tinga, coach van Den Helder, heeft een ploeg met veel speelsters in de nationale selectie, maar wist tot zo ver nog niet te winnen van de dames uit Katwijk. Daarentegen won Solar-systemen Grasshoppers dit seizoen al haar wedstrijden (3) in Den Helder, inclusief halve finale en finale in de Final Four. Volgens assistent-coach Wouter Star was er meer te overwinnen dan alleen de tegenstander: “En om nou te zeggen dat het een fijn veld is, nou nee.”

De wedstrijd ging gelijk op in het eerste kwart, Solar systemen Grasshoppers speelde een hoog tempo, viel hard aan en creëerde driepunter opties die Sonja Kuijt en Iris Govers benutte. Voor Den Helder was het vooral Janiek van Veen die wist te scoren. Sharon Beld kreeg vrij snel haar 2e persoonlijke fout en zou in de eerste helft niet meer spelen, Eline Kraaijenoord was al geblesseerd dus Solar-systemen Grasshoppers moest wat kleiner spelen. Met nog 4 minuten op de klok viel het even stil aan Katwijkse zijde, waardoor Den Helder uitliep naar 19-12. Grasshoppers speelde met de jeugdspeelsters Mia Hordijk en Noor Driessen in de rotatie en dat deden ze zeer solide. Samen met de jumpers van Janine Guijt zetten zij een run neer, wat leidde tot een voorsprong van 19-20.

In het tweede kwart bleef het spannend en gingen de scores weer gelijk op. Beide teams hadden veel turnovers, waardoor geen gat geslagen kon worden. Iris Govers zat lekker in de wedstrijd en scoorde 8 punten op rij in deze periode. Vervolgens knalde Sonja Kuijt er nog een driepunter in, 33-39 time-out Den Helder. Maaike Klein (24pt) van de thuisploeg reageerde direct met een driepunter namens Den Helder. De ruststand werd uiteindelijk 38-41.

In de tweede helft ging Solar-systemen Grasshoppers meer scoren. Veel steals resulteerde in gemakkelijke scores aan de andere kant. De press van Den Helder werd eenvoudig uitgespeeld en langzamerhand begon Katwijk uit te lopen. Ingrid van der Plas was de MVP van de wedstrijd, ze was op alle fronten een meerwaarde voor haar team. Met 53-51 op het scoreboard sloegen de dames uit Katwijk een gaatje 53-59. Alleen Maaike Klein kon van de vrije worplijn nog wat terug doen namens Den Helder 58-66.

In de laatste 10 minuten bleef Solar-systemen Grasshoppers een hoog tempo spelen, Sharon Beld wist het netje te vinden, Sonja Kuijt benutte nog 2 driepunters en eigenlijk was Den Helder niet bij machten om het tij te keren. In tegenstelling tot de rest van de wedstrijd raakte Den Helder 4 driepunters dit kwart, waardoor het verschil beperkt bleef. Eindstand 79-90. Een absolute teamprestatie van de dames van Rick Driessen. Voor de derde keer op rij werd gisteren van Den Helder gewonnen. Volgens de coachingstaff was het weer een genot om naar te kijken: “De o zo belangrijke punten zijn weer binnen op weg naar de play-offs.”

Scores: Janine Guijt en Sonja Kuijt 16pt, Inez van Hulsen en Iris Govers 11pt, Evelien Messemaker en Sharon Beld 8pt, Ingrid van der Plas 7pt (12reb), Noor Driessen 7pt (5reb), Mia Hordijk 6pt.

Op zaterdag 13 februari om 21.00 uur speelt Solar-systemen Grasshoppers tegen CTO Amsterdam in sporthal Cleijn Duin.