Afgelopen vrijdag stond er weer een thuiswedstrijd op het programma voor Dames 3. Allereerst mijn excuses voor het (te) late verslag maar deze verslaggeefster heeft het nogal druk met leren voor tentamens die volgende week starten, daardoor was het ‘stukkie’ schrijven een beetje vergeten, oeps.. Maar laten we niet afdwalen en het hebben over de wedstrijd, want nou nou, het was me d’r eentje, spanning en sensatie tot de allerlaatste seconde. Voor diegene die niet aanwezig waren zal ik even verslag doen, maar laat ik nog wel even benadrukken dat je je sowieso diep moet schamen! (herkansing is a.s. zaterdag om 16:15, dus je kan het nog enigszins goed maken…)

De tegenstander van vanavond was BC Apollo uit Amsterdam. Goeie ploeg, met veel ervaring. Wel is mij verteld dat ze wat belangrijke speelsters moesten missen voor deze pot. Maar dat zal ons een zorg wezen ;).. Het was voor dames 3 wel belangrijk om deze wedstrijd winnend af te sluiten, vooral omdat zo de 1e plaats in de interrayonale 1e klasse gepakt kon worden. (Helemaal als de dames uit Leiden zouden verliezen van Utrecht, wat ze ook deden…, anders was het op onderling resultaat) Met rust leek er nog geen vuiltje aan de lucht en konden we rustig aan de thee. De 2e helft liet echter een heel ander beeld zien en er moest geknokt worden tot de laatste minuut om de overwinning veilig te stellen, en dat deden we ook, uitslag na 40 minuten bikkelen, 62 – 59.

Dames 3 kon voor het eerst van het seizoen op volle oorlogssterkte aantreden. Jacoline kon uiteraard nog niet meedoen, maar deed haar taak als scout uiteraard weer fantastisch.
Volgens het sheet startten we maar met 3 speelsters, namelijk Kariene, Marloes en Ellen, en gezien Andrea en Wendy de eerste scores aantekenen, ga ik er maar van uit dat die ook zijn begonnen…
Dames 3 start goed en na 5 minuten staat er een 12 – 4 stand op het scorebord. Kariene heeft er met 2 centermoves al 4 punten in liggen, onder toeziend oog van vriendjelief Dennis.. Vervolgens doet BC Apollo wat terug en vooral hun #15 heeft het vizier op scherp. Maar een bommetje van Marloes geeft ons weer even wat lucht en als in de 8e minuut ook Roos een driepunter laat aantekenen staan we 21 – 14 voor, na de eerste periode.
Net als in het 1e kwart laat Andrea zien hoe het moet door gelijk in de 1e minuut een schotje erin te paffen, Wendy wordt daarna foutief afgestopt maar de bal rolt er alsnog in. De bonus zit uiteraard ook. Andrea laat het er niet bij zitten en volgt dit voorbeeld ook. Na 7 minuten is het 30-21 en dames 3 speelt tot nu toe een prima pot. Er moet alleen nog iets feller uitgestapt worden naar de schutters van BC Apollo, want deze kunnen nog te vaak vrij aanleggen. Met een score van Miranda sluiten we het 2e kwart af met een 36-23 voorsprong (+13). Rustig aan de thee dus.

Wat er in de rust is gebeurd weten we niet (misschien iets te rustig aan de thee?), maar dames 3 begint de 3e periode van de wedstrijd jammer genoeg weer zoals we wel vaker een 3e periode starten. (lees: niet al te best) Het is rommelig in de aanval en we spelen veel te gehaast, de bal moet meer rondgaan in plaats van de (te) snelle schoten of te snel naar binnen willen. Ook verdedigend zit het niet dicht en de gasten uit Amsterdam profiteren hier van. Dames 3 komt er even niet aan te pas en heeft moeite de draad weer op te pakken. De scoringsmachine hapert en moet nodig geolied worden, wat betekent dat er voor de thuisploeg nog maar 6 punten zijn gescoord als we de 8e minuut al ingaan. Ondertussen komt Apollo angstig dichterbij en naderen ons, door een 6-17 run, tot 2 punten. Het is weer een wedstrijd geworden en dit heeft dames 3 voornamelijk aan zichzelf te danken. Het is in de laatste minuut nog even stuivertje wisselen (Andrea & de #15 van Apollo), dus staan we gelukkig na het 3e kwart nog wel aan de positieve kant van de score, al is deze minimaal.. 44-42. Dat voorspelt een spannend laatste kwart…..
En dat wordt het ook, dames 3 moet vaak aan de noodrem trekken en als Apollo ook nog eens met scherp vanaf de vrijeworplijn schiet, ziet het er niet naar uit dat de thuisploeg afstand gaat nemen van het team uit Amsterdam. Het blijft dus een puntje-puntje wedstrijd, wat uiteraard wel vermakelijk is voor het aanwezige publiek, die hebben niet voor niets een vrije vrijdagavond opgeofferd zou ik zeggen. In de 5e minuut zorgt Wendy met een bommetje voor een marge van +3. Spijtig genoeg doet #5 van de gasten dit ook even nog in dezelfde minuut, waardoor we er eigenlijk dus niet veel mee opschieten ;). Laura scoort vervolgens een jumpertje maar door niet goed rouleren in de verdediging kan de #15 van Apollo (who else..) ook een lay-up verzilveren. En ja, je raadt het al.. Er staat alweer een gelijke stand op de borden. Dit hele om-en-om gebeuren blijft nog even een paar minuten doorgaan tot in de 8e minuut Wendy en Andrea koelbloedig schieten vanaf de vrijeworplijn, je moet het maar kunnen. Resultaat een marge van +2.
BC Apollo vlucht in een time-out en Jaap maakt nog even duidelijk dat we nu een verdedigende stop moeten maken, het is ondertussen nog 1:37 (jaja, precies hè…) op de klok en het is nu zaak om rustig te blijven in het veld en goeie aanvallen te spelen. Ook Floor benadrukt nog even dat we niet te gehaast moet schieten maar juist de tijd in ons voordeel moeten gebruiken. Vervolgens neemt Apollo de bal uit, het lijkt erop dat dames 3 de verdediging aardig dicht heeft zitten, maar de #4 ontsnapt even aan onze aandacht en kan vrij aanleggen voor de driepunter, en oh help die gaat er nog in ook… (58-59). Daar gaat het hele opgezette plan want dames 3 moet nu nodig zorgen dat het scoort wil het deze wedstrijd nog winnend afsluiten.. Andrea heeft dit gehoord en met een schotje tussen vrijeworplijn en 3puntslijn brengt ze ons weer op minimale voorsprong. Het is nagelbijten op de tribune en ook op de bank, Apollo neemt (alweer) een timeout (maak het nog even spannender) en zal er waarschijnlijk alles aandoen om tot scoren te komen. Dames 3 krijgt een herkansing om de verdediging nu wel dicht te houden en heeft het eenmaal de bal, dan houden we die gewoon in de ploeg, simpel toch..
Apollo krijgt weer uit aan de kant van het veld waar ze ook moeten scoren. Iedereen houdt zijn adem in, nagels zijn ondertussen al helemaal afgekloven (haha), als Apollo uit neemt. Maar dames 3 laat zich niet kennen en de 5 meiden in het veld knokken wat ze waard zijn om weer balbezit te krijgen. (Marloes dwingt tegenstander tot 5 seconden balbezit overtreding). De thuisploeg heeft balbezit en in de laatste paar seconden speelt het de tijd uit.. Laatste seconde, Laura krijgt de bal, denkt niet na en schiet, bal vliegt door de lucht richting de ring, en ja hoor.. ringloos erdoorheen! BAM buzzerbeater! Alles wat een geel-zwart hart heeft gaat helemaal los (vooral Mirjam en Roos gillen het uit, helemaal in de gloria) dames 3 wint met 62-59 en Jaap en Floor kunnen opgelucht adem halen.

Door deze overwinning (en het verlies van Leiden), staat dames 3 nu op een stevige eerste plek in de interrayonale 1e klasse! Helemaal super natuurlijk maar… we zijn er nog niet! Zaterdag de wedstrijd tegen het enige team waar van is verloren, namelijk The Jumpers uit Den Haag. Ik zeg: Revanche!
De wedstrijd is om 16:15 in het o zo mooie Cleijnduin, supporters kunnen we wel gebruiken dus komt allen ons aanmoedigen, we zien jullie dan! (wedstrijd is rond etenstijd afgelopen dus daarna allemaal lekker een vette hap in de Bucket!)

Scores: Mirjam 1, Marloes 5, Laura 6, Ellen 0, Anne-Marie 4, Miranda 5, Andrea 14 (11 reb.), Wendy 17, Kariene 4, Roos 6.

Reactie van de coach: “Inderdaad, iedereen was er. Roos maakte haar competitiedebuut en we zijn blij dat ze er weer bij is. Ook met dit verslag. En succes met je tentamens.
Aanvallend was het eerste helft nog niet zo lekker gelopen. Verdedigend waren we vaak een stapje te laat of lieten de tegenstander wel heel gemakkelijk voorlangs snijden. Toen de aanval in de derde periode haperde waren de rapen gaar. Vierde periode was weer goed en ondanks puntje puntje wedstrijd en even een achterstand geen paniek en in money time de wedstrijd beslissen. Prachtig.”