Afgelopen zaterdag zijn de meiden van Grasshoppers meiden onder 14 kampioen van Nederland geworden. Een prestatie van formaat!

Terwijl vele Katwijkers genoten van de jaarlijkse Kippenloop moesten de meiden aantreden in Groningen voor de tweede toernooi dag van het Nederlands Kampioenschap Basketbal. Op de eerste wedstrijddag, twee weken geleden in eigen huis, werd al twee keer gewonnen. In Groningen stonden echter de zwaarste wedstrijden op het programma. Om een perfecte voorbereiding te waarborgen zijn de dames zaterdagochtend met een touringbus vroeg vanuit Katwijk vertrokken. De coaches waren zo bereidwillig om de ouders en supporters ook toe te laten in de bus. Er was een drone gehuurd om het vertrek mooi vast te leggen, maar de eigenaar van de drone had op deze dag uiteindelijk besloten zich als cateraar uit te geven.

Na een voorspoedige reis moest er eerst worden aangetreden tegen Landstede Zwolle. Een pittige tegenstander met de nodige lengte in de ploeg. De eerste twee perioden liep vrij gelijk op. Met een ruststand van 31-28 werd de thee opgezocht. De coaches Krijna de Jong en Sonja Kuijt hebben het team op de juiste wijze toegesproken. Het ging beter lopen en er werd meer gescoord. Door het uitlopen in de derde periode naar 50-40 werd er doorlopend gewisseld, waardoor het hele team aan het spelen toekwam. De wedstrijd werd afgesloten met een puike 63-47 eindstand. De tweede plek was op dat moment al veiliggesteld. Helemaal gerust op een goede afloop was echter nog niemand. De volgende wedstrijd was tegen Dozy Den Helder. Den Helder had ook alle drie de wedstrijden gewonnen. Een ware finale dus!

Alle vakmanschap was nodig om de meiden optimaal voor te bereiden op de laatste krachtsinspanning. De ontbrekende coach Ilse Kuijt werd alsnog opgepiept uit Amsterdam, waar zij in trainingskamp zat in voorbereiding op een kampioenschap met de Orange Angels. Enige druk was nodig om haar alsnog vanuit Amsterdam richting Groningen te krijgen. Gelukkig was Ilse net op tijd voor de aftrap van de wedstrijd tegen Den Helder.

Een vliegende start! Na een minuut of drie, stond er een tussenstand van 11-1 op het scoreboard. Den Helder maakt veel fouten wat resulteerde in de de nodige vrije worpen voor de Grasshoppers. Door de spanning bleek de ring opeens kleiner dan deze in werkelijkheid is. Het voordeel van de vele vrije worpen kon de ploeg maar lastig in scores omzetten. De eerste periode sloot met een voorsprong van 14-10. Grasshoppers kon de voorsprong vasthouden tot de rust. Met een 27-23 voorsprong, zocht het publiek in groten getale de kantine op voor wat bemoedigend vocht om de kelen te smeren.

Na de rust ontpopte zich een ware thriller waar beide ploegen goed aan elkaar gewaagd waren. De aanval liep soepeler als in de voorafgaande wedstrijden en verdedigend werd er goed geschoffeld. Het werd even gelijk maar na een time-out werd het weer goed opgepikt. Met 46-40 eindstand na de derde periode op naar de vierde periode. Den Helder slaagde er maar niet om dichtbij te komen. Mede door de vocale ondersteuning van het meegereisde Katwijkse publiek. Liselotte Kulk moest voortijdig het veld verlaten met vijf fouten; het gevolg van het broodnodige duw- en trekwerk. Bij Den Helder vielen in deze periode ook de nodige spelers uit vanwege een overschot aan fouten. Met nog een minuut op de klok kon de zege niet meer uitblijven. De titel was binnen. Met een einduitslag van 63-56 op de klok het feest beginnen!
Een fantastische prestatie van het volledige team en begeleiding dat als underdog aan het Nederlands Kampioenschap begon maar zich ontpopte als een solide ploeg waarin iedereen zijn bijdrage heeft geleverd!