Katwijk – Met grote verkeersinfarcten in de buurt was het voor scheidsrechters en tegenstander nog behoorlijk lastig om in Katwijk te komen. Na een moeizame eerste helft waar de zone van Hurricanes nog wat hoofdbrekens opleverde, ging de tweede helft een versnelling hoger en kon DS3 de tegenstander uiteindelijk nog vrij ruim verslaan. Na een ruststand van slechts 21-20 mocht Hurricanes de bal zonder een tegenstander in het veld de bal uitnemen en scoren. Die voorsprong duurde nog even voort, maar toen de spreekwoordelijke mouwen werden opgestroopt, ging het eindelijk lopen. Eindstand 60-44.

Zonder Liza, Eline en Roos maar met de meetrainende jongere Eline en Areen in de gelederen werd aangetreden tegen het nog puntloze Hurricanes. Vooraf was in de kleedkamer nog gewaarschuwd voor gemakzucht. DS3 wint ook niet zo veel en dat kan de tegenstander dus ook motiveren. Het begin is voortvarend als in 4 minuten een 9-2 voorsprong op het bord staat. Van de 4 vrije worpen zijn er dan ook nog 3 gemist. Er volgen op het eind van de eerste 10 minuten nog 2 missers van de lijn. De zone is lastig zeker als er een schutter noodgedwongen op de bank zit, en niet altijd de juiste keuzes in het veld worden gemaakt. Hurricanes profiteert hier nog niet van zodat het 11-6 is als de tweede periode aanbreekt.

De tegenstander komt binnen twee minuten terug tot 11-10. Andrea scoort dan 6 punten op rij, maar verdedigend worden de taken onvoldoende uitgevoerd. Tweede kansen onder het bord worden weggegeven en balverlies zorgt er voor dat Hurricanes tot gemakkelijke scores komt. Na de valse start gaat het gelijk op en blijft het verschil 1 punt in het voordeel van De Wit-Grasshoppers bij rust: 21-20.

In de rust heeft de coach hier maar 1 woord voor: bagger. Het moet beter, snellere balhandling om de gaten te krijgen voor 1 tegen 1 of een open schot. Verdedigend wordt te veel ruimte weg gegeven. Op het moment dat het team het veld in wil stappen, zien ze de tegenstander scoren. Een cadeautje van de scheidsrechter die zegt te hebben gefloten voor het begin. Een aanmaning kon er blijkbaar niet vanaf. Het duurt even voordat deze verwarring van het veld is en Hurricanes naar 22-26 opstoomt (iedere vergelijking met de binnenkomst van Sinterklaas is gebaseerd op louter toeval). In een minuut scoren Rianne, Lieke en Leonie R. 6 punten en is de wedstrijd weer in evenwicht. Van de lijn komt de tegenstander nog op 1 puntje voorsprong vanaf de lijn, dan is de koek op voor ze. Onder aanvoering van Andrea en Jacoline worden de duimschroeven eindelijk aangeschroefd. De laatste heeft met drives, twee driepunters en een assist op Leonie B. een groot aandeel in de voorsprong van 43-37.

Na scores van Lieke en Jacoline (3e driepunter) wordt het verschil aan het begin van de laatste periode boven de 10 getild. Gedurende de rest van dit kwart blijft dit verschil hetzelfde. Het slotakkoord is voor DS3 als Andrea en Eline de eindstand op het bord zetten: 60-44.

Scores: Esther 5, Jacoline 15 (7 reb., 6 steals), Andrea – double double, 11 (12 reb., 5 steals), Gerlinde 2 (9 reb.), Areen 0, Leonie R. 8, Rianne 4, Eline 4, Lieke 7, Leonie B. 4.

Coach Jaap sprak na afloop van een verdiende overwinning, maar wat kostte het – zeker de eerste helft – een moeite: “We hebben vooraf de nadruk gelegd op de verdediging. Die moet beter en strakker. Daar is niet mee gezegd dat de aanval dan maar verzaakt moet worden. Het is dat Hurricanes ook hardnekkig bleef herhalen in missers. Gelukkig konden we in de tweede helft het tempo opvoeren, waar je zag dat de tegenstander dat niet meer kon bijbenen en we dan een regelmatige overwinning boeken. Dat is leuk maar we zijn er nog lang niet.”

Zaterdag a.s. speelt Dames 3 om 21.15 uur uit tegen New Stars in Sporthal De Waterlelie, Heemraadsweide 13, 3437 CA Nieuwegein.