Hoewel Leiden in het begin met scherp schiet, lopen de aanvallen van De Wit-Grasshoppers lekker en wordt er flink gescoord. De beide teams houden elkaar telkens in evenwicht. In het laatste kwart weet Leiden een gat te slaan van 11 punten. Wie al dacht dat hiermee de wedstrijd gespeeld was, kwam bedrogen uit. In korte tijd plaatste DS3 een run van 8-0 en met goed een minuut te spelen was de achterstand nog maar 3 punten. Om de klok te stoppen werden fouten gemaakt en de vrije worpen werden feilloos benut door Leiden. Eindstand: 69-74.

Leiden krijgt bij de eerste score een driepunter op het sheet en scorebord. De scheids geeft echter een 2 punter aan. Sinterklaas is vroeg dit jaar. De tweede poging is wel een driepunter, maar aanvallend houdt DS3 de vaart erin. Als Andrea haar eerste vrije worpen benut staat het 13-9, zo halverwege de 1e periode. Anne-Marie en Kariene geven de thuisploeg in de voorlaatste minuut een 19-15 voorsprong. Verdedigende onoplettendheid en Leiden trekt de stand gelijk. DS3 trekt echter aan het langste eind en bepaalt na 10 minuten de stand op 21-19.

Na nog geen minuut moet coach Jaap naar een time out grijpen om iedereen bij de les te houden. Leiden heeft er dan al 2 scores opzitten. Het helpt, even later tekent Laura de 28-23 aan. Leiden scoort van de lijn, maar Mirjam met haar eerste driepunter en opnieuw Laura die de pijn aan de knie verbijt, zetten de stand op 33-25. De aanval stokt dan volkomen, tenminste waar het op scoren aankomt. In de volgende 6 minuten scoort alleen Kariene nog. In de laatste seconden en wat de laatste aanval van DS3 moet zijn, wordt er onnodig teruggespeeld op eigen helft. De tegenaanval levert Leiden nog een score vlak voor de buzzer op: 35-37.

Met een driepunter van Anne-Marie wordt de tweede helft weer goed opgepakt. Het is een puntje om puntje wedstrijd. Ellen met een drive naar het bord en Andrea die ook uit het veld een score maakt, geven DS3 telkens een voorsprong van 1 punt. Leiden komt dan door met een run van 6-0 en als Andrea foutief wordt afgestopt en van de lijn dodelijk precies is, wordt niet voor de eerste de schutter van Leiden onvoldoende verdedigd. Een driepunter en een stand van 46-52. Miranda en vooral Kariene met 5 punten zetten Dames 3 weer op een voorsprong na een 7-0 run. Opnieuw duurt een periode een minuut te lang want Leiden scoort nog 2 keer. Tussenstand 55-58.

De laatste periode is al meer dan 2 minuten onderweg als voor het thuisteam de eerste scores vallen. Leiden heeft dan alweer 4 punten in het netje liggen. Maar als Marloes een steal pakt en daaruit scoort, is de aansluiting daar (61-62) en iedereen langs de kant gaat er nog eens voor zitten. Als dan Leiden via Jessica Hoek twee heel verre driepunters weet te maken, laat DS3 zich even de kop gek maken. Een T voor de bank (zeker; niet de coach) wegens een felle reactie op de bank in een aanval van Katwijk. Een aanvallende rebound die zonder tegenstander in de buurt wordt gemist. Twee schoten in de bucket die van de ring stuiteren, twee van daarbuiten die afstand missen. Het zit even helemaal tegen. De achterstand loopt op tot 11 punten. Na 3,5 minuut wordt dan weer het vuurtje opgerakeld door Mirjam. Die loopt ook tegen een technische fout aan nadat ze begrijpelijk haar ongenoegen, maar dan op een te heftige manier, kenbaar maakt. Haar antwoord is een driepunter. In een time out is de boodschap duidelijk: er is nog tijd en als we gaan, dan gaan we met z’n allen. Laura scoort dan en opnieuw Mirjam met een bommetje doet de Katwijkse harten sneller kloppen. Nog maar drie punten achter. Leiden houdt de boel dicht en om de klok te stoppen worden de eerste fouten nu eens lankmoedig tegemoet getreden. De seconden tikken weg als Leiden dan toch van de lijn – met zichtbare opluchting – scoort. De daarop volgende aanval levert in de slotseconden niets meer op waardoor de stand op 69-74 blijft steken.

Scores: Mirjam 11, Marloes 2, Laura 6, Ellen 2, Anne-Marie 7, Miranda 7, Andrea 15 (9 uit 10 vr.worpen), Wendy 8, Kariene 11 (11 reb.), Roos (DNP).

De reactie van de coach was in zekere zin berustend. De verschillen waren heel klein en met een zekere Cruyff te spreken: “Het zit in de details.” Dat begon al met de eerste score van Leiden die op het sheet ten onrechte is gepromoveerd tot driepunter. En verder: “De aanval liep goed, alleen hebben wij het voor ons doen laten liggen in de verdediging. 74 punten tegen is te veel. Ook 2 technische fouten die we krijgen door reageren op niet-fluiten waren onnodig. De reactie van Mirjam op zich is een T waard maar de actie ervoor – pootje haken – wordt niet gezien, waardoor de frustratie naar mijn mening terecht is. Alles opgeteld zijn de twee teams aan elkaar gewaagd. Uit winnen we en nu valt het dubbeltje de andere kant op. Met de inzet en teaminstelling die is getoond, kan ik er wel vrede mee hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik had natuurlijk wel liever gewonnen. Had dus ook zomaar gekund.”

Vrijdag a.s. is de laatste wedstrijd van dit seizoensgedeelte. De tegenstander is Apollo 2 in de Apollohal te Amsterdam om 20:45 uur. Thuis een kleine overwinning en na afloop de belofte van de tegenstander om DS3 dan maar thuis te verslaan. Aan het Katwijkse team de taak om dat te voorkomen.