Katwijk – Een compleet team van De Wit-Grasshoppers zag voorafgaand aan de wedstrijd veel (eredivisie, incl. coach) ervaring op het veld staan bij Leiderdorp. Maar ook een smalle selectie. De vraag was of het team van coach Jaap de druk hoog kon houden en zo het surplus aan ervaring kon overwinnen. In het begin leek het er niet op. Leiderdorp liep ver uit en Dames 3 moest lang in de achtervolging en zag een tomeloze inzet worden beloond met een tweede overwinning. Eindstand 77-70.

Nadat in het begin een driepunter van Roos de voorsprong van 3-2 op het bord zette, moest DS3 na een 13-0 run hard in de achtervolging. Op omzettingen op het veld deed de thuisploeg terugkomen tot 10-18 om de laatste score dan toch weer aan Leiderdorp te laten. De 10 punten achterstand werd door Leonie R. die uit de startblokken schoot, iets te niet gedaan. Simone van Meurs (een oude bekende in Katwijk) knalde haar tweede driepunter eruit. Roos antwoordde met 2 punten na een goede aanval. Tot halverwege de tweede periode mocht Leiderdorp te gemakkelijk scoren en vergrootte de voorsprong naar 13 punten (16-29). Na een paar wissels kon er meer gejaagd worden. Een drietje van Andrea kwam op een mooi moment en de afsluitende punten van de lijn van Leonie B en Gerlinde betekende een 30-36 ruststand.

Leonie R herhaalde haar actie van voor de rust nu ook gelijk aan de andere kant. Scores van Roos en Liza en de achterstand was nog maar 2 puntjes (36-38). In korte tijd kwam Leiderdorp voor 4 maal aan de lijn en scoorde uit twee aanvallen. Roos antwoordde in dat tijdsbestek met 2 bommen. Na scores van Jacoline en Gerlinde was het Andrea die in de 6e minuut de stand gelijk trok (49-49). Dat was het sein voor haar en Jacoline (met haar 2e driepunter) om door te gaan en de stand na afsluiten van het 3e kwart op 58-51 te bepalen.

Het 4e kwart begon met een ‘spannende’ veldbezetting. Het was zaak om de voorsprong te behouden of niet te veel te laten slinken. Lieke benutte allebei haar vrije worpen, maar vervolgens werden 2 lay ups door het team gemist. Leiderdorp kwam in de tweede minuut terug tot 4 punten, zodat er weer meer scorend vermogen moest worden ingebracht. Roos scoorde uit de volgende aanval, maar zag de tegenstander uit 10 achtereenvolgende vrije worpen tegen 50% dichterbij kruipen (63-61). Dat deed ook de tijd want de laatste periode was nog niet op de helft. Een score met bonus en afronden van een goede aanval door Liza gaf de thuisploeg weer wat lucht (68-61).
Leiderdorp gooide de handdoek zeker niet in de ring en van de lijn en via een veldscore was het verschil weer 4. Het was zaak om het hoofd koel te houden en de klok te gebruiken in je voordeel. De druk op de tegenstander bleef hoog zodat er ook van die kant geen snelle aanvallen konden worden afgerond. Niet voorkomen werd dat Simone van Meurs met haar derde driepunter de spanning helemaal terugbracht (70-68). Het was zaak het hoofd niet te verliezen en het strijdplan te blijven volgen. Liza werd twee keer goed vrij gespeeld wat 4 vrije worpen opleverde. Met 3 uit 4 werd het in de 8e minuut 72-68. Nog een aanval en score verder van Jacoline en de ademruimte met minder dan 2 minuten te spelen was iets ruimer. Een score van Leiderdorp bracht het verschil op 4. Verder liet Dames 3 het niet meer komen en werd de wedstrijd goed tot een einde gebracht. De laatste scores waren voor Andrea en Liza. Een mooie overwinning was een feit (77-70).

Scores: Jacoline 10, Andrea 18, Roos 28, Gerlinde 5, Leonie R. 4, Lieke 2, Liza 9, Leonie B. 1.

De coach was tevreden over het grootste deel van de uitvoering: “Na de 1e periode waarin we ons te veel lieten afbluffen, zag ik in de tweede periode al een verbetering van de uitvoering van de afspraken. De meiden hielden er geloof in en iedereen heeft in de tweede helft nog meer inzet getoond. Dat betaalde zich goed uit. We waren ook weer eens toe aan een overwinning.”

Zaterdag a.s. speelt Dames 3 uit tegen medekoploper Zoebas om 19.30 uur in sportzaal Noordhove in Zoetermeer.