Klik hier voor de foto’s van Geert Bekker
Aangevuld met de foto’s van Wim Kulk!
Katwijk – Zaterdag 23 april speelde Dames 1 van Grasshoppers de 2e thuiswedstrijd in een “best of five” cyclus, tegen Lekdetec Bemmel, voor een finaleplaats om de strijd om het Nederlands basketbal kampioenschap. De eerste wedstrijd was woensdag na een voortvarend begin helaas verloren gegaan met 4 punten. De equipe van Rick Driessen was er dus alles aan gelegen om dit voor eigen publiek recht te zetten. Sporthal Cleijn Duin was weer omgetoverd tot een heuse arena en de nieuwe tribunes zaten weer overvol.

De sprongbal viel aan Bemmelse zijde en hier volgde direct de eerste score op. Grasshoppers leek wat overbluft want na 3 ½ minuut gaf het scorebord 0-13 aan. De schrik zat er goed in en het Katwijkse publiek werd er stil van. Een time out voor Grasshoppers was noodzakelijk om het tij te keren. Deze onderbreking deed de Bemmelse flow geen goed en mede door Fleur Kuijt(10 pt) en Ingrid van der Plas(6pt) wist Grasshoppers zich terug te vechten. Het geloof keerde terug en met nog één minuut te spelen in het eerste kwart kwam de Katwijkse formatie langszij om uiteindelijk het eerste kwart met 21-19 af te sluiten. Een domper was wel dat Sonja Kuijt in de 7e minuut uit viel met een schouderblessure.

Het 2e kwart gaat gelijk op en vooral Eveline Messemaker laat zien dat ze er op haar verjaardag een
feest voor iedereen van wil maken. Solar-systemen Grasshoppers slaagt er in de 7e minuut in zelfs
een gaatje te slaan van 7 punten maar Lekdetec weet, door topscorer Jacobine Klerx, dit gaatje weer
te dichten. Beide teams komen dit kwart 16 maal tot scoren waardoor de ruststand met 2 pnt in het
voordeel van de Katwijkers blijft.

Het derde kwart begint op vrijwel gelijke wijze als de eerste. De Bemmelse formatie heeft het vizier
weer op scherp staan en weet, mede door drie 3-punters de voorsprong weer tot 12 pnt te vergroten
(41-53). Grasshoppers knokt voor wat het waard is en de wedstrijd lijkt regelmatig op een echte
rugby match. De gele machine heeft een felle vroege press en Lekdetec heeft hier geen goed
antwoord op. De schoten vallen niet meer en Grasshoppers kan het initiatief weer overnemen.
Langzaam maar zeker komen de Katwijksen, onder aanvoering van Sharon Beld, dichterbij en is de
stand aan het einde van het 3e kwart nog slechts 2 pnt in het voordeel van Bemmel (51-53).

Het 4e kwart ging op gelijke voet verder als het derde. Er werden keiharde duels uitgevochten.
Grasshoppers bleef vroeg pressen. De scorereeks die aan het einde van het derde kwart werd ingezet
was indrukwekkend. Maar liefst 17 punten werden er op rij bijgetekend wat leidde tot een
voorsprong van 5 punten halverwege het laatste kwart. Na een time out van Lekdetec leek de Bemmelse formatie nog even iets terug te kunnen doen maar Eveline Messemaker knalde er direct één van haar drie 3-punters overheen waarna Grasshoppers opnieuw een reeks van 10 punten neerzette. De coach van Lekdetec kreeg halverwege deze reeks nog een technische fout en met de getoonde veerkracht en strijdlust ging het Katwijkse publiek op de banken. De wedstrijd werd uiteindelijk met 74-61 gewonnen door Solar-systemen Grasshoppers en na de laatste zoemer was de feestvreugde groot in sporthal Cleijn Duin.

Deze uitslag geeft de Katwijkse formatie (waarvan alle 12 speelsters op het wedstrijdformulier in actie kwamen) veel vertrouwen voor de komende twee wedstrijden (dinsdag en zaterdag) in Bemmel. Bij voldoende animo vertrekt er een bus richting het oosten om de dames van Solar-systemen Grasshoppers aan te moedigen in sporthal de Schaapskooi. Aanvang wedstrijd 20.30 uur.

Scores: Eveline Messemaker 20 pnt; Sharon Beld 18 pnt (+6ass); Fleur Kuijt 12 pnt; Ingrid van der Plas 12 pnt; Inez van Hulsen 5 pnt; Tamlyn de Groot 5 pnt; Noor Driessen 2 pnt.