Neem de volgende ingrediënten: de enige wedstrijd in sporthal Cleijn Duin voor die van Dames 1. Spelen op centercourt in de daarbij behorende nieuwe, hoge LED-verlichtingstand. Een aardig beetje (kritisch) publiek dat verwachtingsvol op de goede resultaten is afgekomen. En dan ook nog de nieuwe tenues, waarbij de Grasshopperskleur geel mooi afstak in het stralende licht van het centercourt. Genoeg bij elkaar om te schitteren of onder die druk te falen. Het werd het eerste. Ging het scorend misschien niet zo crescendo als dinsdag jl., verdedigend zat het goed in elkaar. Tegenstander Cady ’73 kwam niet verder dan het één na laagst behaalde aantal punten voor hen in de competitie. Een regelmatige en verdiende overwinning voor Dames 3 was na 40 minuten een feit en een staande ovatie van het publiek: 50-36.

De wedstrijd was al een tijdje op gang waarbij in de time out van Cady kon worden geconstateerd dat scoren niet eenvoudig ging. Beide verdedigingen zaten behoorlijk op slot, alleen had De Wit-Grasshoppers er op dat moment al wel 3 driepunters in liggen. Twee van Jacoline en één van Esther. Met hard werken werd het grotere Cady in voldoende aanvallende problemen gebracht. Na scores van Andrea en van ziekte terug zijnde Leonie de Ruijter werd de 1e periode afgesloten met een kleine voorsprong 13-11. Een positieve marge van 2 t.o.v. de uitwedstrijd waar de scores rijkelijker vielen en DS3 gedurende de rest van de wedstrijd stilaan moest afhaken. De wedstrijd tegen Leiderdorp had het zelfvertrouwen zichtbaar gevoed en de intensiteit bleef ook in de tweede periode hoog.

Esther, Leonie B. en Liza zorgden voor het eerste gaatje (19-11), maar drie minuten zonder scores aan Katwijkse zijde brachten de tegenstander weer dichterbij, nog niet angstaanjagend maar toch (19-15). Verdedigend werd door iedereen (!) keihard gewerkt en dat wiep zijn vruchten zichtbaar af. De wedstrijd werd iets grimmiger waarbij de noodrem werd aangetrokken, wat Dames 3 voor het eerst enkele keren aan de vrije worplijn bracht. Met 6 uit 8 en de derde driepunter van Jacoline, was de marge bij rust 7 punten: 28-21. De vergelijking met de uitwedstrijd viel daarmee 15 punten positief uit (8 achter). Goed genoeg om in de pauze te benadrukken dat met dezelfde inzet ook de tweede helft met vertrouwen tegemoet gezien kon worden.

In de eerste 5 minuten na rust weet alleen Roos 2x het netje te vinden. Cady knabbelt iets van de achterstand af, 32-27. Het resterende deel van deze periode is het gedaan met het scoren voor Cady. Jacoline scoort 5 punten (4e driepunter), het weerzien met het centercourt deed haar duidelijk goed, en een benutte vrije worp door Andrea na een technische fout en score met verzilverde bonus, laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Er verdient vanavond maar 1 team te winnen. Tussenstand 42-27.

Dat vertrouwen moet er ook bij de coach zijn geweest die de aanjagers van het vorige deel aan het begin van het laatste kwart aan de kant laat. “Ze moeten hun rust even kunnen pakken en het is aan de rest of het van langere of kortere duur is.”, zo luidde desgevraagd het simpele antwoord. Als aan het begin 2 vrije worpen worden gemist en Cady een 6-0 run plaatst, dan volgen inderdaad de omzettingen en worden de verhoudingen van deze avond weer hersteld. Cady wordt ruim 4 minuten van scoren afgehouden tot in de 9e minuut terwijl Dames 3 met 7 punten er voldoende tegenover zet (49-33). Van de vrije worplijn wordt dan het staartje van de wedstrijd afgerond met als eindstand 50-36.

Scores: Roos 6, Esther 5, Jacoline 17, Andrea 11, Gerlinde 0, Leonie R. 4, Rianne 0, Lieke 0, Liza 5, Leonie B. 2.

Dit was de eerste thuisoverwinning in 2015. Dat het op centercourt was en in de nieuwe tenues maakte het nog een tintje extra. Geel in dit geval. Coach Jaap vond deze overwinning extra speciaal omdat nu gewonnen werd van een team waar in de heen wedstrijd van verloren was en dan ook nog de nummer 4. “We hebben er al eerder dichtbij gezeten maar dan werd het niet volgehouden, nu lukt het 2 wedstrijden op rij. De hoop die ik aan het begin van het seizoen heb uitgesproken om samen met de trainingen van Floor te groeien met dit nieuw samengestelde team, krijgt zo toch al mooi gestalte. Daarom is deze overwinning op rekening van het hele team te schrijven. Ook al kom je scorend misschien niet uit de verf, als je tegenstander niet scoort dan levert dat ook punten op, al zie je die niet dus niet terug.”

Op vrijdag 6 maart a.s. komt de nr. 2 uit de competitie, Zoebas op bezoek in sporthal Cleijn Duin. Aanvang 21.00 uur.