Een spannend avondje Rijswijk, waar MU16-1 de winst uitsleept

Afgelopen zaterdagavond speelde MU16-1 tegen Lokomotief 16-2. De Katwijkers, na winsten op Leiden en Hoofddorp, zaten in een goede flow. Het was spannend (“kielekiele”) wat betreft de aanwezigheid en fitheid van de spelers. Daarom is ook uit voorzorg gevraagd aan Julian en Daan, beide van 14-1, of zij mee wilden reizen naar Rijswijk. De selectie zelf was gelukkig fit genoeg om allemaal te kunnen spelen, met uitzondering van Luca die zich helaas moest afmelden. Zo was er een grote selectie van 10 man beschikbaar. Eerder in Katwijk tegen Loko werd het een spannende wedstrijd, waarbij de winst er toch werd uitgesleept. Ze mochten dan wel onderaan staan, maar dat wil in deze poule vooral helemaal niets zeggen. Schoenen gepoetst, muziek aan, warming-up gedaan; dus iets over 19:00 uur werd de tip-off gegooid.

De eerste score van de avond komt van Loko. Jesper kon Katwijk al snel weer op gelijke hoogte brengen. Op een gegeven moment miste Katwijk een hoop grote kansen, waardoor het na twee minuten 4-2 voor Loko stond. Boaz zorgde daarna voor een gelijke stand uit een fastbreak. Om het af te maken, zorgde Bing met twee vrije worpen ervoor dat de Katwijkers voor kwamen te staan met 4-6. Het werd een pingpongspel waarbij de stand na zes minuten op 8-8 stond. Toch was het Loko die via een driepunter voor een voorsprong zorgde, in een wedstrijd waar de spanning voelbaar was voor beide teams. Echter, in de laatste twee minuten zag Katwijk een opening in de achterhoede. Gloire, Dirk en Boaz zorgden voor 11-14. Het slotstuk was de driepunter van Boaz, die de tussenstand en aan het einde van het eerste kwart, op 11-17 zette voor Katwijk.

Het tweede kwart onthulde het spreekwoord “Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander het”, in het nadeel van Katwijk. Van de zes potentiële aanvallen werden er helaas geen enkele benut. Loko kreeg steeds meer vertrouwen en pakte ook steeds vaker de aanvallende rebounds. Dit leidde tot een tweede kans, waarvan zij gretig gebruikmaakten. De voorsprong verdween binnen een paar minuten naar een 17-17 gelijke stand. Jesper maakte een einde aan de droogte en zorgde weer voor een voorsprong voor Katwijk, 17-21. Loko kwam terug en scoorde de aansluitingstreffer. Door een groot misverstand, waarbij Loko een time-out aanvroeg en de zoemer ging, waardoor iedereen dacht dat de time-out werd ingelast, besloten de scheidsrechters het signaal te negeren. Dit zorgde voor verwarring. Ondanks dat, eiste Boaz de bal op van Gloire en scoorde rustig een open lay-up. Loko was ontstemd omdat zij hierdoor hun time-out konden gebruiken. Gloire zorgde met één rake vrije worp voor een voorsprong van 19-24. Loko liet zien wat ze konden: namelijk, heel goed schieten. Een driepunter vloog erin en de voorsprong voor Katwijk slonk naar slechts twee punten. Via een actie van Alexander, die Nick vrij zag staan voor een schot, werd de stand 22-26. Loko kreeg vertrouwen met hun schoten en de aanvallende rebounds, waardoor ze voor kwamen te staan met 28-26. Het leek alsof Loko weg zou lopen, maar Gloire zorgde voor een eindstand in het tweede kwart van 17-9, en een tussenstand van 32-30 in het nadeel van Katwijk.

In de rust werden complimenten gegeven over hoe goed de verdediging stond. Het aantal open lay-ups was zeer klein, alleen de rebounds werden niet gepakt. Er werd gefocust op de positieve punten. Na een krachtige yell en een goede warming-up, konden we beginnen aan de tweede helft.

Direct na de hervatting van het spel in de tweede helft, maakte Gloire de stand weer gelijk, 32-32. Het afstandskanon van Lokomotief was goed op dreef en plaatste opnieuw een driepunter. Na een verdedigingsfout van Katwijk had Loko een voorsprong van 39-32. Katwijk, echter, liet zien dat het een team is dat samen wil vechten en niet opgeeft. Boaz bracht met zijn doorzettingsvermogen de stand op 39-35. Loko vergrootte via vrije worpen de voorsprong naar zes punten. In de laatste vier minuten kreeg Katwijk een boost van de bank en het publiek, waardoor de achterstand snel werd ingehaald naar 41-40. De spanning steeg, wat merkbaar was aan de gemiste vrije worpen van Loko. Jesper bracht de stand weer gelijk, 41-41. Loko scoorde haar zesde driepunter van de wedstrijd. In de laatste twee minuten kwam Katwijk terug, waarbij Dirk tweemaal scoorde onder druk van Loko voor een 44-43 stand. Loko leek het laatste kwart in te gaan met een kleine voorsprong, maar Dirk zorgde ervoor dat Katwijk het kwart won met 14-15 en een tussenstand van 46-47 in het voordeel van Katwijk!

In een zinderend laatste kwart, vol van spanning en spectaculaire momenten, wist Grasshoppers een cruciale overwinning te boeken tegen Loko. Met de druk voelbaar op de schouders van spelers, coaches, en zelfs toeschouwers, toonde het team veerkracht en teamwork. Alexander nam het voortouw door de voorsprong uit te breiden naar 46-49, maar Loko gaf niet op en maakte het gat snel weer klein. Een reeks fouten onder druk van Loko’s press zorgde zelfs voor een tijdelijke voorsprong voor hen, 52-51.Het tij keerde echter toen Boaz en Nick het initiatief namen, waardoor Katwijk weer op voorsprong kwam. Het spel leek een intense pingpongmatch, met de voorsprong die voortdurend wisselde. Maar het was Dirk, met een cruciale score en later Boaz met een indrukwekkende aanvallende rebound en een driepunter, die Katwijk weer aan de leiding brachten. Luka’s slimme pass naar Boaz vergrootte de voorsprong verder, en het team vertraagde het spel tactisch om de tijd in hun voordeel te laten werken.Ondanks Loko’s pogingen om terug te komen in de wedstrijd, konden ze het tij niet meer keren. Hun gemiste vrije worpen in de laatste minuten waren tekenend voor de gemiste kansen gedurende de wedstrijd. Grasshoppers speelde de tijd slim uit en verzekerde zich van een overwinning met een eindstand van 62-68, een resultaat dat het harde werk, de toewijding en het teamwork van de ploeg onderstreept.

De coach van het team begon zijn nabeschouwing met een erkenning van de intensiteit en kwaliteit van de wedstrijd die zijn team had geleverd, ondanks de uitdagingen die ze tegenkwamen. Het teamgevoel was sterk, niet alleen op het veld maar ook op de bank, waar zelfs de bankspelers en Julian, die twee minuten speelde, hun steun en energie bijdroegen. Het gezang van Daan vanaf de bank werd specifiek genoemd als een bron van motivatie en eenheid.Hoewel hij tevreden was over de vechtlust en de uiteindelijke overwinning, bleef de coach kritisch. Hij wees op gemiste kansen, zoals de zes open lay-ups die niet werden benut, wat volgens hem gelijk stond aan verloren punten. Ook uitte hij zijn bezorgdheid over de gemiste vrije worpen, een probleem dat in eerdere wedstrijden, zoals die tegen Den Haag, ook al voorkwam. Deze aspecten van het spel benadrukte hij als cruciale punten van aandacht voor de toekomst, met name omdat vrije worpen beslissend kunnen zijn in spannende wedstrijden. Verder complimenteerde hij de tegenstander, Loko, voor hun kwaliteiten als schotploeg en hun doorzettingsvermogen, ondanks de sterke verdediging van zijn eigen team. De coach onderstreepte het belang van het verbeteren van aspecten zoals het pakken van rebounds, vooral gezien hoe Loko in de latere fasen van de wedstrijd de overhand kreeg in deze strijd.

De aankondiging van de aankomende wedstrijd tegen BS Leiden op 23 maart onderstreept de voortdurende uitdagingen en de drang naar verbetering. Met de bekerfinale van Dames 1 op dezelfde dag, ziet het ernaar uit dat de supporters een volle dag basketbal te wachten staat, met de kans om zowel de mannen van 16-1 als de dames aan te moedigen.De coach’s boodschap benadrukt het belang van teamgeest, voortdurende verbetering, en de steun van de fans. Het team lijkt vastberaden om te werken aan de aangegeven verbeterpunten en klaar te zijn voor de komende uitdagingen, met de hoop op voortdurende steun van hun supporters.