Klik hier voor de foto’s van Wim Kulk
Een afgeladen sporthal Cleijn Duin zinderde vooraf al van spanning voor de eerste wedstrijd in de halve finale om het kampioenschap van de Promotiedivisie. Solar-systemen Grasshoppers Heren 1 trad aan tegen de finalist van vorig jaar, Red Giants uit Meppel. Dat team met een aantal oud eredivisiespelers in de gelederen had de laatste thuiswedstrijd tegen Binnenland de eerste plek in de competitie verspeeld en moest tegen Grasshoppers, de nummer 3. Er ontspon zich een gelijk opgaande wedstrijd met veel intensiteit. De gasten uit Meppel trokken op het laatst mede door een schat aan ervaring aan het langste eind. Zaterdag a.s. kan de klus nog altijd worden geklaard met een overwinning met 5 punten. Gelet op de krachtsverhoudingen is het niet onmogelijk. Eindstand 85-89.

Joey Schelvis gooit er aan het begin gelijk maar een driepunter in. Gevolgd door 1 van Jake Prins. Na een gelijk opgaand scoreverloop met kleine voorsprong van Red Giants (12-16) houden de mannen van coach Jeroen Reitsema de verdediging goed dicht en met breaks van Koen Grimbergen en Tim de Jong en een driepunter van Glenn Schijf, staat er na 10 minuten een 22-18 voorsprong op het scorebord.
In het tweede kwart wordt er goed verdedigd maar enkele kansen op de break niet gescoord. Red Giants scoort 25-27 maar Wesley Groen antwoordt met een driepunter (28-27). Youri v.d. Linde onderscheidt zich met aanvallende rebound, leidt een fastbreak in en komt twee keer tot scoren. Met aanvallende reboud en score van Koen Grimbergen is er een serieus gaatje geslagen met 40-32. Het slot vlak voor de rust is slordig waardoor de gasten o.a. vanaf de vrijeworp lijn terugkomen. Ruststand 42-39.

Het thuisteam start niet scherp aan de tweede helft. Er wordt drie keer balverlies geleden waarvan Red Giants kan profiteren. Jake Prins zorgt met 9 punten op rij na de theepauze dat Solar-systemen Grasshoppers kan aanhaken, want bij Red Giants is nr. 10, Rein v.d. Kamp ontketend. Van 52-55 loopt Red Giants uit naar 53-62. Als dan de verdediging weer goed staat en Jaco van Rhijn en Youri v.d. Linde (2x) scoort, is het gaatje bijna gedicht aan het eind van de derde periode (60-62).

Na twee minuten in de laatste periode staat het 65 – 65 met name vanaf vrijeworplijn. V.d. Kamp scoort in de tweede helft 27 punten waarvan 8 driepunters. Er wordt door Grasshoppers vanaf de vrijeworplijn te veel gemist waardoor Red Giants kan uitlopen naar 74-83. Door 4 punten elk van Tim de Jong en Joey Schelvis wordt het gat wel gedicht tot op 2 punten. Red Giants weet na een complete misser eenvoudig de aanvallende rebound te pakken en te scoren. Daarmee wordt de eindstand op 85-89 bepaald.

Topscores: Joey Schelvis 19, Jake Prins 14, Tim de Jong 13, Youri v.d. Linde 12.

De eindstand geeft nog voldoende perspectief op een gunstig resultaat in Meppel. De onderlinge verschillen zijn niet groot, het zal niet gemakkelijk worden maar kansen zijn er wel degelijk. De wedstrijd is op zaterdag 7 mei en opnieuw zal er weer een bus worden geregeld bij voldoende aanmeldingen. Nadat er al twee keer een supportersbus naar Bemmel is gereden, is het nu Heren 1 die aangemoedigd moet worden om de finale in Zwolle te halen op zaterdag 14 mei.