Het team van coach Ab Hoek (zelf door griep geveld) moest alweer het eerste weekend van het jaar aan de bak. Kariene en Andrea waren door andere verplichtingen – want in de vakantie verwacht je geen wedstrijd – afwezig. Liza van Beelen was er bij gehaald om met 9 speelsters te kunnen spelen tegen Amazone Utrecht Basketbal 2 (AUB) in een nieuwe interrayonale competitie van 14 wedstrijden per team. Met de start van het nieuwe Sportbedrijf Katwijk was de situatie zonder een beheerder wel onduidelijk, maar gelukkig werd de afstandsbediening van een paar deuren in de hal gevonden. Met een bezem kon toen het stof en vuil van het veld worden geveegd door de invalcoach om de niet ongevaarlijke gladheid enigszins te lijf te gaan. De gedachte erachter was met meer grip op de vloer, meer grip op de wedstrijd. Met die missie werd het team het veld ingestuurd. Het begin ging goed, alhoewel verzuimd werd een grotere voorsprong op te bouwen. Met nog 0,9 seconde op de klok stond het gelijk en waarin nog 4 vrije worpen werden genomen. Waar een verlenging in het verschiet lag wist AUB na wat cruciale calls met 1 rake vrije worp te winnen. Eindstand: 59-60.

De Wit-Grasshoppers komt het nieuwe jaar het best op gang waar het gaat om het scoren van punten. Na 5 minuten staat het 8-0. Een beetje vertekend want AUB schiet werkelijk helemaal niets raak. Wat wel zorgen baart is dat de schoten telkens open zijn en ook geboden 2e kansen niet door de tegenstander worden benut. De scheidsen fluiten strak en consequent naar beide kanten en DS3 schiet 8 vrije worpen tegen 50% maar AUB slechts tegen 25%. DS3 profiteert maar ten dele van de schotmalaise bij AUB door in overtal situaties niet altijd te scoren of anderszins het netje niet te vinden. Na de eerste periode is het wel 13-4.

In de tweede periode gaat het even gelijk op. Als AUB wel 2x van de lijn scoort en er ook een driepunter op laat volgen, antwoorden Anne-Marie en Roos gelijk wat een tussenstand geeft van 19-9. De volgende minuten raakt DS3 even wat grip kwijt en komen de Utrechters helemaal terug in de wedstrijd naar 19-17. De slotfase voor de rust lijkt weer geheel voor de thuisploeg te zijn. AUB wordt nog maar 1 puntje gegund tot de 9e minuut en DS3 weet de voorsprong weer uit te bouwen tot 10 punten: 28-18. Wel worden 3 van 4 toegekende vrije worpen gemist. AUB scoort uit 1 vrije worp en het antwoord ook van de lijn blijft direct daarna schuldig. Geen scores voor Grasshoppers. Vrijwel tegen het einde weet AUB door onvoldoende opletten in de verdediging nog te scoren. Ruststand: 28-21.

DS3 begint na de pauze goed en loopt door scores van Roos en Merel uit naar 33-21. Als AUB iets terug doet antwoorden Anne-Marie, Janet en Roos met goede scores. Met nog 4 minuten op de klok staat het dan 39-27. DS3 verzuimt dan om de tegenstander pijn te doen door 4 van de 4 vrije worpen te missen. AUB sprokkelt wel de punten bij elkaar naar 41-34. Met 2 benutte vrije worpen wordt er weer wat meer lucht gecreëerd. Maar in ruim een minuut is DS3 onvoldoende bij de les en komt de tegenstander met 5 punten dichterbij.: 43-39.

Alsof het scenario van de promotiewedstrijd zich weer ontvouwde, AUB zet na 1 minuut de gelijkmaker op het bord, wat dus in goed twee minuten een 9-0 run betekende. Het antwoord was echter prima. Roos met driepunter en gewone score, gevolgd door scores van Janet en Miranda betekende weer een voorsprong van 52-46. Kort daarop moest laatstgenoemde met 5 fout het veld verlaten. Vervangster Wendy overkwam later het zelfde. De scoringsmachine hapert en na drie minuten zonder scores voor DS3 komt AUB weer langszij. Een time out van coach Jaap, moet de dadendrang van de tegenstander stoppen. Dat lukt ten dele. Janet zet via 2 vrije worpen de 54-52 op het bord. Vanaf dat moment in de 8e minuut zijn de veldscores duur. Vrije worpen en een driepunter van AUB brengt ze een minuut later voor het eerst aan de leiding:54-58. Anne-Marie brengt met acties naar bord die foutief worden afgestopt, met 4 uit 4 van lijn de stand weer in evenwicht. De laatste minuut is dan al ingegaan. Als Liza ook tweemaal krijgt dan zou de beslissing zo maar kunnen vallen. De eerste raak, ontlading bij het team en het publiek wat is aangevuld met bezoekers en spelers van de tweede wedstrijd op het naastgelegen veld. De tweede gaat mis, maar de rebound is voor het thuisteam. Dan is er in het heetst van de strijd een denkfout. In plaats van uit te passen en de tijd vol te maken, naar het bord gegaan waar het vol is. Geen score maar opvolgend een fout waardoor AUB nog twee keer van de vrije worplijn mag aanleggen. Eerste raak, stand weer gelijk. Tweede raakt de ring niet wat gelegenheid geeft om met nog 15 seconden te gaan een time out te nemen en in te nemen op de helft van de tegenstander. Probeer ruimte te scheppen om de ring aan te vallen of op het eind de schutters aan te passen voor schot. Bal gaat vervolgens wel een paar keer heen en weer maar geen dreiging, erger nog balverlies. Bal wordt naar voren gespeeld maar Anne-Marie haalt de lange bal voor een vrije lay up er uit. Bal komt in de handen van Liza die maar 1 ding kan doen in de dying seconds: een noodschot. Er wordt daarbij een fout op haar gemaakt. Met nog 0,9 seconde te gaan, zou je denken: driemaal. Geen verlenging maar de wedstrijd beslissen in de reguliere tijd. Waar het tot dan goed is gegaan, wordt echter tweemaal gegeven. Niet geconstateerd. Leverde al de nodige discussie op, overleg met de tafel en een luidruchtig tientallen groot publiek. Tweemaal is de call en dat blijft het dus ten onrechte. Eerste poging mis. Bij de tweede poging stapt de tweede man van AUB te vroeg in. Poging twee wordt gemist maar wat ook al eerder was gebeurd, overnemen zou je dan denken. Ook dit werd niet geconstateerd en niet voor gefloten. Bal komt terug in handen van de verdediging, tijd gaat lopen (denk je) maar nu wordt na twee keer niet, nu wel wat gezien door dezelfde man in het grijs. Een fout op de rebounder. Afgezien dat als het al gebeurd zou zijn en dan niet slim is, werd nu in het vak van de lage scheidsrechter door de hoogstaande scheids binnen de tijd (?) voor een fout gefloten. Dat keerde opeens de rollen. Nu AUB voor de winst aan de lijn. De eerste raak de tweede mis wat vreugde in het Utrechtse kamp opleverde en zware frustratie bij De Wit-Grasshoppers. Eindstand 59-60.

Scores: Alexandra 0, Anne-Marie 20 (9 reb, 10 uit 12 vw), Mirjam 3 (8 reb), Wendy 0 (8 reb), Miranda 4, Roos 16, Liza 4 (7 reb, waarvan 6 AR), Merel 2, Janet 10.

Het duurde nog lang voordat de frustratie een beetje was gezakt bij invalcoach Jaap: “Als er een paar andere keuzes waren gemaakt in de laatste minuut, dan hoeft het niet op die opeenstapeling van cruciale calls te komen in de laatste seconde. We hebben verzuimd om de score uit te breiden toen het mogelijk was en de tegenstander door verslapping in de verdediging tot 2 keer toe te laten terug komen, en zelfs nog een voorsprong te laten nemen. Er ontstaat dan gelukkig wel iets van knokken tot je erbij neervalt. Dat is het compliment wat ik het team daarom maak. Daarmee breng je dan bijna de overwinning in veilige haven en dat zat er eigenlijk de hele wedstrijd wel in.”
Toch nog gevraagd naar die laatste seconde: “Als je eerst 2 dingen niet constateert en de ander fluit voor tijd, fluit dan niet in het vak van de ander voor een fout. Laat het dan basketballend beslist worden door 2 teams in de overtime. Een heel zuur verlies op die manier.”

Zaterdag a.s. volgt de eerste van de 13 overblijvende wedstrijden om iets recht te zetten. Het is de uitwedstrijd tegen CobraNova in sporthal Forum Kwadraat om 17.30 uur.