Na een uitgevallen wedstrijd en training was het al heel lang geleden dat er weer een wedstrijd was voor Dames 3. De eerste wedstrijd van de tweede helft van de competitie. Tegenstander was Forwodians die in hun thuiswedstrijd nog met 18 punten te sterk was en inmiddels op de derde plek stond. Bij De Wit-Grasshoppers was captain Andrea nog herstellende van ziekte en viel Gerlinde na 2 minuten geblesseerd uit. De overige 9 meiden trokken alles uit de kast en brachten de favoriet met nog een kleine 1 minuut aan het wankelen. Balbezit na time out met 2 punten achterstand leverde echter geen zijkant op de helft van de tegenstander op, waardoor de aanval niet verliep zoals afgesproken. De aanval stokte en van de vrije worplijn kon Forwodians een grote zucht van verlichting slaken toen de winst met 53-57 werd veilig gesteld.

DS3 kwam goed uit de startblokken maar na een mindere tussenfase waar beide teams niet of nauwelijks tot scoren kwamen, wist het team in de voorlaatste minuut op een 11-5 voorsprong. Verslapping in de verdediging liet Forwodians terugkomen: 11-11.
Forwodians leek in de tweede periode die lijn door te gaan trekken, tot dat Roos twee bommen in het netje liet knallen en het team op een 17-14 voorsprong zette. Weer een scoring loze fase verder van 3 minuten en DS3 keek tegen een achterstand aan 20-17. Allemaal nog goed te overzien, zeker als in de laatste minuut voor de pauze door een score van Leonie B. de tussenstand 21-23 is. Slechte keuzes leiden nog tot 4 punten bij de tegenstander, zeer tot ongenoegen van de coach die in een paar momenten de achterstand ziet groeien naar 21-27 bij de rust. Ook de constatering dat Forwodians in 10 minuten geen enkele fout krijgt, wekt enige verbazing.

Nadat de nodige stoom is afgeblazen, is het goede nieuws dat de achterstand maar 6 punten is en er team het veld in gaat om het tegendeel van de coach te bewijzen. Tenminste dat is het idee. Esther is trefzeker van de lijn en Roos komt weer eens door met een driepunter. Als dan Liza zich ook nadrukkelijk met het scoren gaat bemoeien, ontstaat er een wedstrijd tussen twee teams die weinig aan elkaar toegeven. In dit geval zijn de laatste scores nu eens voor DS3, waardoor de derde periode in 36-42 eindigt. Daarmee zijn de twee teams volledig in evenwicht gebleven.

In het laatste kwart lijkt DS3 eerst nog maar moeilijk te kunnen aanklampen. Het scoringsgevaar moet van te weinig mensen afkomen. Vervolgens wordt de wedstrijd vooral van de vrije worplijn gespeeld. Na de time out van de thuisploeg bij een stand van 42-51, is er een rustmomentje voor een laatste alles of niks poging. Als eerst Esther met 2 vrije worpen en Roos met drie punten van de lijn, 100% scoren, wordt de wedstrijd weer letterlijk opengegooid. Het is dan 47-53. Als Liza en Jacoline scoren, is het opeens 51-54. Als Roos met nog 40 seconden op de klok scoort, is de achterstand nog maar 2 punten: 53-55. De druk op de tegenstander levert balbezit op en een time out. Een sensatie hangt in de lucht, het is dan vreemd dat de bal inname in op de helft van de tegenstander gebeurt. Leidt tot wat verwarring en een slecht gekozen schot. Met nog 2 punten uit 4 vrije worpen weet Forwodians de overwinning met klotsende oksels veilig te stellen. Eindstand 53-57.

Scores: Esther 4, Jacoline 6, Roos 26, Gerlinde 0, Leonie R. 0, Rianne 0, Eline 0, Lieke 3, Liza 12 (11 rebounds), Leonie B. 2.

In de voorbespreking had coach Jaap al aangegeven dat er mogelijkheden waren om er een spannende wedstrijd van te maken. Het verschil met de eerste wedstrijd zou kleiner moeten zijn, zo was zijn inschatting. De wedstrijd ontwikkelde zich volgens dat schema. Des te beter omdat de afwezigheid van Andrea, goed voor menige double-double, goed werd opgevangen. Verslapping en verkeerde keuzes op cruciale momenten in de wedstrijd, bijvoorbeeld zo vlak voor rust, komen dan niet goed uit. “Overall gezien is er een beste prestatie neergezet om tegen de nr. 3 van de competitie zo voor de dag te komen. Maar als je zo dichtbij bent, dan is de teleurstelling op het eerste moment toch groter. Zeker als je beseft dat je zomaar deze wedstrijd had kunnen winnen.”

De volgende wedstrijd is zaterdag 17 januari a.s. om 18.15 uur tegen BC Utrecht Dames 1 in sportcentrum Galgenwaard.