De heren van Solar-systemen Grasshoppers hebben de eerste wedstrijd in de halve finale om het kampioenschap van de Promotiedivisie gewonnen van studentenploeg De Groene Uilen.
De Groningse ploeg was de kampioen van de Promotiedivisie 2014-2015 en wist het in de wedstrijden tijdens de reguliere competitie, de Katwijkers erg moeilijk te maken.
Er waren ca 60 man uit Katwijk naar het hoge noorden getrokken om voor het grootste deel de tribune in het Willem Alexander sportcomplex te vullen. Jake Prins was weer terug van een hardnekkige blessure.

De thuisploeg opende de wedstrijd, Sjoerd van Vilsteren scoorde al vrij snel de 2 – 2. Jesper Jobse scoort een bonus op een inside move en verzilvert deze ook 2 -5. De thuisploeg mistte de kansen die Jesper en Sjoerd wel maken 2 – 9, waarna de Groene Uilen meteen een time out namen. Na een rebound en met direct een slimme pass van Wouter Breel komt Sjoerd van Vilsteren geheel vrij en dunkt deze prachtig naar een stand van 4 – 13.
Beide ploegen hebben veel persoonlijke fouten nodig om de inside moves af te stoppen en komen beiden snel op de vrije worplijn te staan. Vooraf was al duidelijk dat het een fysiek duel zou worden. Joey Schelvis geeft in de laatste aanval een mooie assist op Wesley Groen die met een driepunter in de laatste seconde van het 1e kwart de stand op 15 – 22 zet.

In het tweede kwart missen de Katwijkers de kans om door te zetten en scoren drie keer op rij niet. De thuisploeg komt tot 19 -22. De Groene Uilen heeft veel moeite om Grasshoppers te stoppen en trekt regelmatig aan de noodrem. Vele kansen worden vanaf de vrije worplijn niet meteen benut. Uiteindelijk zetten Joey Schelvis en Sjoerd van Vilsteren de ruststand 30 – 32.

Door de defence aan te trekken, pakt Sjoerd van Vilsteren z’n tweede dunk van de wedstrijd. Via uitgespeelde breaks en goede aanvallen wordt het al snel 32 – 40. Na een time out van de Groene Uilen weten ze via een driepunter 39 – 44 te scoren. Joey Schelvis zet de stand na 30 minuten met 1 vrije worp en twee driepunters op: 40 – 53.

Jake Prins weet in het 4e kwart een gaatje in de defencie van de thuisploeg te vinden en samen met Sjors Bootsman blijven de Katwijkers de voorsprong behouden: 46 – 57. Ondanks dat er aan beide kanten diverse kansen werden gemist, bleef de wedstrijd zeer boeiend voor het publiek. Via driepunter van Joey Schelvis en inside score van Jesper Jobse wordt de eindstand 55 – 69.

Reactie van coach Reitsema: “Een prima overwinning, vanaf de start namen we het heft in handen. Vooraf verdedigend waren we klaar. Maar het is nog niet gestreden. We zullen aankomende zaterdag opnieuw alles moeten geven.”

Scores: Joey Schelvis 21 punten (5 assists), Sjoerd van Vilsteren: 19 punten, (7 reb, 5 assists), Jesper Jobse 8 punten (5 reb), Sjors Bootsman 6 punten (4 rebounds), Wesley Groen 3 punten, Youri van der Linden: 3 reb, Wouter Breel 4 punten (8 rebounds), Tim de Jong 2 punten (6 reb), Jake Prins 4 punten, Koen Grimbergen 2 punten.

Zaterdag 9 april speelt Heren 1 de return wedstrijd van de halve finale in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen om 19.00 uur in sporthal Cleijn Duin. Groene Uilen moet met meer dan 15 punten winnen om op 13 mei in de finale te staan in Zwolle. Zo niet, dan kan Solar-systemen Grasshoppers de bussen bestellen.