In de twee weken voorafgaand aan de wedstrijd was er door de nasleep van blessures nog niet getraind door Judith en Gerlinde. En de trainingen zelf verliepen nog niet geheel vlekkeloos. Wat kan je dan verwachten van het spel tegen Forwodians waarvan uit nog met 4 werd verloren. Toen nog met Roos erbij. In dit geval waren Andrea en Eline welkome aanvullingen. De wedstrijd ging lang gelijk op waar met de rust nog een kleine achterstand te zien was. In het verloop van de tweede helft was het vooral Dames 3 die een kleine voorsprong verdedigde. Na een ongemeen spannende slotfase was het Solar-systemen Grasshoppers dat aan het langste eind trok. Winst met 50-47.

De eerste competitieminuten van het nieuwe jaar was voor beide teams blijkbaar nog wennen. Het wedstrijdritme was i.i.g. voor Dames 3 zo’n 6 weken onderbroken geweest. Neemt niet weg dat slechts 7 puntjes in de eerste periode niet echt om naar huis te schrijven was. Forwodians deed het maar iets beter, zodat het verschil te overzien bleef: 7-11.

Direct na het begin van de volgende periode had de tegenstander 4 punten door het mandje gescoord. Dat was het signaal om er een schepje bovenop te doen. De ring werd beter aangevallen en dat resulteerde in veel vrije worpen. Als je er over de gehele periode 10 mist dan doe je alleen je tegenstander een plezier. Verdedigend werd het echter strakker aangetrokken, waardoor de scores van Forwodians minder werden met wel een toegenomen foutenlast. Het gat van 8 punten achterstand met werd score gevolgd door een driepunter van Jacoline snel gedicht. De kans van de lijn om met de rust gelijk te komen werd nog niet gegrepen. “We houden het liever spannend.”, moet het credo zijn geweest. Ruststand 22-24.

Liza zet (dit keer wel van de vrije worplijn) voor het eerst de voorsprong op het scorebord: 27-26. Verdedigend worden er steeds minder (tweede) kansen weggegeven. Het thuisteam blijft dreiging naar de basket tonen. Helaas ontbreekt vaak het beetje geluk om de bal goed te laten vallen. Maar een tweede driepunter van Jacoline komt dan op een lekker moment, 32-30. Door scores van Andrea (4 pnt.) en Gerlinde blijft Dames 3 aan de goede kant van de score met ingaan van het laatste kwart: 38-36.

Beide teams gaan voor de winst. Eerst komt Forwodians in het begin weer op voorsprong (38-41). Na scores van Andrea en Liza (3 pnt.) pakt Eline op de kop van de bucket haar schotje voor de voorsprong, 45-43. Er volgt een kat en muisspel. Als Andrea de marge naar 4 vergroot in de voorlaatste minuut, is het ook zaak je hoofd niet op hol te laten brengen. Time-outs zijn daar ook voor bedoeld en natuurlijk om even een rustmomentje te pakken. Forwodians komt van de lijn terug op twee punten. De tegenstander probeert met ‘stop de klok’ in balbezit te komen. Maar daar helpt in een uitbalsituatie na net aan 4 seconden, de arbitrage al aan mee. Het publiek van het andere veld waar het al klaar is, laat zich massaal horen. De aanval van Forwodians leidt tot niets en de fout wordt op Andrea gemaakt. Koelbloedig maakt ze haar twee kansen van de vrije worplijn. De klok tikt dan weg in het voordeel van Dames 3. Als Forwodians dan nog op 2 punten komt en vervolgens een houdgreep zet, wordt dit bestraft als onsportief. Met de twee seconden die overblijven, is de strijd gestreden. De eerste winstpartij van het jaar is binnen: 50-47.

Scores: Esther 4, Jacoline 8, Judith 1, Gerlinde 2, Andrea 16, Leonie 2, Rianne 1, Lieke 2, Liza 12, Eline 2.

In de reactie van de coach klonk veel opluchting. “Na de eerste trainingsweken wisten we nog niet waar we stonden. We konden niet compleet trainen en het leek soms dat we weer opnieuw de afspraken binnen het team moesten herijken. In de wedstrijd was er weer als vanouds de strijdlust en met een paar bakens in het veld met de nodige ervaring, voel je dat het goed gaat komen. Al is dat dan pas 2 seconden voor het eind. Ze houden het graag spannend en beleven er denk plezier aan om me in die paar minuten een jaar ouder te maken.”

De volgende wedstrijd is zaterdag 23 januari om 16.00 uur uit tegen DAS Dames 2 in Delft aan de Brasserskade.