Een verjaardag en vakantie voor reporter Aad en we zijn opeens vier wedstrijden verder zonder zijn verslag. Dus mag weer de vaste invalkracht weer aan de bak. Afgelopen weekend twee tegenstanders die nog niet eerder waren ontmoet. In een competitie waar bijna iedereen van elkaar kan winnen of verliezen, bood dat kansen om mogelijk aan te haken bij de rest. De verschillen in de rangschikking zijn niet zo groot. Vrijdag stond de inhaalwedstrijd tegen Apollo Amsterdam op de rol en zaterdag opnieuw een uitwedstrijd tegen Almere Pioneers.

Marloes was ziek geweest en zo kwam het dat vrijdagavond voor de zekerheid een elftal aan speelsters aanwezig was in de o zo sfeervolle Apollohal. Het begin was voor STOL-Grasshoppers dat vol vertrouwen aan de wedstrijd begon, 9-2 na 5 minuten. Birgitte slalomt 2 goed door de verdediging en Sonja knalt er een driepunter in. Ilse rondt een aanval goed af. Op dat moment kwam de klad in de score en kon het team van Apollo Amsterdam, met de nodige eredivisie ervaring, terug komen in de wedstrijd en het eerste kwart ook nog winnend afsluiten: 13-11.

Als de eerste de beste poging om driepunten te scoren slaagt bij het thuisteam, begint het 2e kwart niet goed voor de Katwijksen. Andrea en Kariene doen wat te terug maar twee vrije worpen worden gemist waardoor de aansluiting net niet lukt: 18-15. STOL-Grasshoppers moet dan 3 minuten schuldig blijven op het wel scorende thuisteam. Dat loopt uit met nog 1 minuut te gaan naar 27-17. Scores van Anne-Marie en een driepunter van Ilse doen het geloof in eigen kunnen weer opwakkeren. Ruststand 27-22.

Marloes pakt de eerste score na rust. Als zus Wendy ook doeltreffend is, wordt de achterstand verkleind naar 26-23. Als het team van coach West 4 punten aantekent, wordt een hele serie vrije worpen gemist. Waar eerder tegen de 80% werd afgewerkt, weet Birgitte 1x voor het eerst het netje te vinden in de 6e minuut. Het is wel duidelijk dat deze fase voor STOL-Grasshoppers is. Scores van Willeke en 3 van de lijn van Birgitte (als één schaap over de dam is …) betekenen een 31-30 voorsprong. Vanaf de laatste 2 minuten wordt door beide teams voornamelijk vanaf de lijn gescoord (DS2 – 3 uit 6), wat resulteert in een tussenstand van 40-39 in het nadeel van de Katwijksen.

Na Willeke’s driepunter aan het begin van het laatste kwart tot 43-42, breekt een dramatische 2 minuten aan, waar de wedstrijd wordt weggegooid. Waar de pressbreaker eerder in de wedstrijd goed werd gespeeld was er nu tot 3 keer toe sprake van de bal weggooien. Tel daarbij op dat aanvallend tot aan de 6e minuut niets meer raak viel en het thuisteam wel erg vaak aan de lijn kwam te staan (6 uit 8 ) en de tussenstand van 54-42 is verklaard. Dan worden de drives van Birgitte met vrije worpen beloond en met 6 uit 6 staat het vizier weer op scherp. De achterstand is dan 10 punten en dat blijft ondanks de afsluitende driepunter van Sonja tot het eind: 63-53.

Scores: Andrea 2, Willeke 8, Anne-Marie 2, Kariene, 2, Ilse 9, Miranda 0, Marloes 2, Sonja 8, Wendy 2, Birgitte 18, Janet 0.

Reactie van een teleurgestelde coach Ria: “In ongeveer anderhalve minuut gooien we de wedstrijd weg.”

Zaterdag: Almere Pioneers
Binnen 20 uur stond de tweede uitwedstrijd op het programma. Ook Almere Pioneers was een tot dan onbekende tegenstander die voor het eerst werd getroffen. Willeke was afwezig, Kariene speelde met U22 en Sonja werd per ijlbode uit Den Helder overgebracht, waar ze een geblesseerde vinger had overgehouden. Vooraf werd een lange kleedkamersessie gebruikt om het huiswerk van coach Ria over de vorige avond door te nemen. De hoofdboodschap was minder balverlies en vertrouwen. Ook al bleek het niet direct uit de resultaten, er was wel degelijk een stijgende lijn te zien. Dat moest zich deze wedstrijd toch een keer gaan uitbetalen. Gesterkt door deze woorden was het begin weer voor de Katwijkers. Anne-Marie begon met 4 punten te scoren en Birgitte was alleen met de nodige fouten af te stoppen. Al gauw stond het 8-2 in het voordeel van STOL-Grasshoppers en het was aan het slordige afwerken te danken dat de afstand niet groter werd dan 14-4 na 6 minuten. Behalve Birgitte scoren Andrea en Miranda ook nog en op het eind weet Almere Pioneers het gaatje iets te verkleinen: 10-18.
Almere vlucht steeds meer in een zoneverdediging en dat stokt het ritme. Na 3 minuten scoort Ilse haar eerste punten (ze heeft dan al wel een aantal assists achter haar naam staan). Na al veel pogingen achter de rug valt er bij het thuisteam eindelijk een keer een driepunter in, maar na score van Birgitte en een belangrijke driepunter op dat moment van Marloes slaat DS2 een serieus gaatje: 16-27. Rommelige aanvallen, balverlies voorkomt het verdere scoren aan Katwijkse kant. In de resterende 4 minuten weet Almere Pioneers de achterstand een dragelijker aanzien te geven. Ruststand 20-27.

Birgitte scoort 4 punten maar tussendoor wordt verdedigend te veel ruimte weggegeven waardoor het thuisteam dichterbij sluipt: 26-31. De wedstrijd rommelt zich in deze periode verder. Als Almere op 32-36 komt knalt een vermoeide Sonja er toch een driepunter in. Het slotakkoord is voor Almere die ook nog 2 keer mist van de lijn en zo gaat DS2 met een iets geslonken voorsprong de laatste 10 minuten in. Tussenstand 39-35 en de vraag is of deze voorsprong standhoudt met de wetenschap dat dit eerdere wedstrijden niet lukte en er al een wedstrijd in de benen zat.

DS2 gaat een paar keer in een zoneverdediging en daar heeft het thuisteam moeite mee. Maar als Almere er een driepunter in knalt is het opeens 41-39. Marloes komt gelijk met het antwoord dat driepunter heet. Er zijn dan nog 5 minuten te gaan. Almere gaat forceren en DS2 weet dat goed op te vangen. Door strak te verdedigen komt het thuisteam 3 minuten niet meer aan scoren toe. Dan staat er al 50-41 in het voordeel van de Katwijkers op het bord, waarbij de laatste twee punten een mooie assist van Marloes op Andrea is die het na een goede loopactie met een lay up de wedstrijd in de 8e minuut in het slot gooit. Almere Pioneers weet nog een keer te scoren en maakt fouten om de klok te stoppen. Hoe dan ook de klok tikt de tijd weg en met 1 uit 4 wordt niet optimaal geprofiteerd, maar de overwinning is er niet minder mooi om: 43-51.

Scores: Andrea 4, Anne-Marie 4, Ilse 4, Miranda 2, Marloes 11, Sonja 3, Wendy 0, Birgitte 23, Janet 0.

Reactie coach Ria: “Een verdiende overwinning, we hebben de hele wedstrijd voorgestaan en weer ouderwets strijd geleverd.”

Zaterdag speelt Dames 2 thuis in sporthal Cleijn Duin om 18.00 uur tegen Baros.