De slechts enkele weken voorbereidingstijd waren niet voldoende om van DS3 een geoliede machine te maken bij de eerste competitiewedstrijd uit tegen Cady ‘73. Tel daar bij op dat de tweede training van vorige week in een te klein zaaltje met te hoog hangende borden werd afgewerkt, het team en trainer nog niet compleet hebben getraind en 5 speelsters van dit team afscheid namen en 3 speelsters nieuw aantraden. Coach Ab liet zich vervangen door assistent Jaap die koud (vrij letterlijk) terug was van vakantie. Het lijkt inmiddels een excuus alinea geworden om een nederlaag goed te praten, maar dat is niet het geval. Vanaf het begin nam De Wit-Grasshoppers de leiding om die nooit meer af te staan. Cady werd in eigen huis met een nederlaag van 59-62 opgezadeld.

Vlak voor de start werden Miranda Harteveld, Roos Guyt, Mirjam de Zwart met banker IJtkse van Haeften (voor de afwezige Laura v. Duijn) welkom geheten in het team, dat dit seizoen verder bestaat uit Andrea Spierenburg, Merel Ouwehand, Kariene v.d. Burg, Wendy van Klaveren en Janet Jonker.

Onder toeziend oog van 2 Hillegomse supporters kwam DS3 sterk uit de startblokken. Miranda scoorde 3 keer op rij, waaronder een mooie aanvallende rebound. Kariene kwam onder het bord ook twee keer goed door, wat leidde tot een tussenstand van 10-3. Er werd toch al sterk gerebound, wat goed uitkwam want het schot wilde niet vallen. En dat euvel duurde eigenlijk de hele wedstrijd lang, wat de Katwijkers belette om een grotere voorsprong te nemen dan wel te behouden. Zeker toen het rebounden, ook in de verdediging, later in de wedstrijd een stuk moeizamer ging. Andrea was trefzeker van de lijn en Wendy pakte ook haar puntjes mee.
Met een mooie buzzerbeater van Mirjam werd het eerste kwart besloten met nog altijd 7 punten voorsprong 20-13.

Miranda opende voor DS3 ook in de tweede periode de score. Na een driepunter van Janet (de enige in de hele wedstrijd van beide kanten) was de voorsprong in de 4e minuut opgelopen tot 10 punten. Twee minuten later werd de grootste voorsprong bereikt van +12 toen Wendy na goed doorgaan scoorde en de bonus benutte: 30-12. Dit was het sein voor Cady om er een schepje boven op te doen en viel DS3 drie minuten helemaal droog. Schoten vielen niet en tweede kansen werden niet meer gecreëerd. Mirjam pakte in de laatste minuten met goede drives naar het bord de draad weer op met 2 scores. Ruststand 34-27 in het voordeel van De Wit-Grasshoppers.

Roos die haar vrijlopen in de break niet altijd beloond zag, kwam vroeg in periode 3 voor drie keer aan de lijn nadat er bij de driepuntspoging een fout op haar werd gemaakt. Met 2 uit 3 pakte ze zo haar eerste punten in DS3. Een rommelige fase brak aan van de 2de tot de 9de minuut, waar alleen IJtske 1 punt wist te scoren en twee vrije worpen werden gemist. Schoten vielen niet, maar een lichtpuntje was dat door keihard verdedigen Cady niet veel dichterbij kon komen. De voorsprong slonk wel tot 37-34. In de laatste minuut moest Jaap nog even naar het middel van de time out grijpen om de gemoederen even te bedaren. Een goede drive naar het bord van Andrea leverde 2 benutte vrije worpen op en eindelijk was de ban gebroken. Een goede aanval later zette Mirjam op de rand van de bucket vrij voor een schotje in de buzzer, opnieuw raak en de laatste 10 minuten gingen daardoor met een voorsprong van 41-37 van start.

Cady opende de score en verkleinde de achterstand tot 2. De teugels bleven echter aangetrokken in de verdediging en via een vrije worp van Roos, een score met bonus van Mirjam en ook een drive van Andrea, werd de voorsprong uitgebouwd naar 47-39 in drie minuten. Vanaf dat moment vielen de scores om en om. Er werd nog altijd fel verdedigd en de aanvallen leverde voor DS3 ook de nodige scores op. Bij een stand van 51-45 in de 7de minuut greep de tegenstander naar het middel van stop de klok. De eerste keer iets te ‘enthousiast’ want dat leverde gelijk 2 maal en zijkant op. Fouten op de guards Andrea en Mirjam leverde 4 uit 4 op. Janet werd 2 keer naar het bord afgestopt maar weigerde toen al vanaf de lijn de wedstrijd in het slot te gooien. De verdediging bleef in orde zodat Cady niet dichter dan 5 punten kon komen. Na 2 uit 4 voor Mirjam kreeg de thuisploeg nog een score en benutte bonus op het sheet bijgeschreven. Met nog een goede minuut te gaan opeens 57-54. Andrea, Janet en Mirjam gooien elk 1 van de 2 vrije worpen raak. We zitten dan nog altijd in de laatste minuut. Daar tegen over staan ook 3 punten van de thuisploeg dus het verschil blijft drie. Kariene wordt ook foutief afgestopt en blijft koel vanaf de lijn en gooit in de laatste seconden met 2 uit 2 de boel in het slot. In de allerlaatste seconde benut Cady nog 2 vrije worpen voor de statistieken. Bij het uitnemen dribbelt Wendy om haar tegenstander heen – geen fouten en dus geen vrije worpen meer. Eindstand 62-59 in het voordeel van De Wit-Grasshoppers.

Coach Jaap vond het een goede overwinning, hoewel er natuurlijk genoeg verbeterpuntjes waren. “Als het schot een beetje valt, maakt je het jezelf een stuk gemakkelijker. Maar dat komt wel want er zitten genoeg schutters in het team. De inzet was 100 procent en daar vandaan kunnen we verder bouwen.”

Scores: Roos 3, IJtske 1, Mirjam 18, Wendy 5, Miranda 10, Andrea 13, Kariene 8, Merel 0, Janet 4.

Zaterdag a.s. om 18.00 uur speelt DS3 de eerste thuiswedstrijd in sporthal Cleijn Duin. Tegenstander is dan Green Eagles 2.