Vrijdagavond jl. stond de bekerwedstrijd op het programma tegen het Delftse DAS. Vorig jaar nog 2e van Nederland, maar dit jaar vanwege het ontbreken van een sponsor, spelen de dames in het rayon. Ze zijn dit jaar nog ongeslagen. In vergelijking met de laatste wedstrijd speelt Ilse in plaats van Wendy en is coach Ria er weer bij. Buiten is het troosteloos, helaas is het in de hal niet anders. Vooraf zijn de opdrachten van Ria in de lege hal duidelijk te horen: “uitboxen, rebounds pakken en keihard werken”. Onder het toeziend oog van de coach van ZZ Leiden Toon van Helfteren start de wedstrijd.

Na de eerste punten van Janet neemt STOL-Grasshoppers in het begin een kleine voorsprong. Na 5 minuten gaat de score gelijk op. Aan de kant van Grasshoppers is het Birgitte die telkens goed door komt, bij DAS is het vooral de center (van Helfteren!) die moeilijk af te stoppen is. De ploegen houden elkaar in evenwicht. Via scores van Miranda en Kariene is het 17-17 na deze periode. In de 2e periode zet Annemarie Grasshoppers weer op een voorsprong en de score van Kariene zorgt voor 20-21. Dan komt de omslag. Birgitte krijgt haar 3e fout en moet naar de kant. We horen Ria roepen dat er meer pressing gespeeld moet worden. De tegenstander laten we te makkelijk spelen en we maken veel onnodige persoonlijke fouten. In de aanval wordt er niet naar het bord gegaan, iedereen probeert het van afstand maar de schoten vallen niet. DAS benut de kansen beter en neemt onder andere door 2 driepunters een voorsprong. De driepunter van Marloes zorgt voor een ruststand van 34-24.

Na de rust verandert er weinig. Achterelkaar wordt de bal 3x naar de tegenstander gegooid, waardoor DAS makkelijk uitloopt naar een voorsprong van 40-24 na 3 minuten. Ria wisselt het hele team en verandert de verdediging in een zone. DAS heeft hier duidelijk moeite mee en scoort niet veel meer deze periode. Helaas wordt de achterstand niet kleiner, omdat er aanvallend niets lukt. Het schotpercentage blijft zeer laag. Sonja (5pnt) en Miranda zorgen nog voor 7 puntjes in deze periode. Tussenstand 47-31.
In de vierde periode lijkt het even beter te gaan. Birgitte met een score en 2 vrije worpen brengt de stand na 2 minuten op 47-35. Na 4 minuten is het echter door 3x balverlies en een opzettelijke fout 55-35. De opdrachten van Ria (scherpe press, naar het bord) worden niet uitgevoerd. Pas in de laatste 3 minuten is er wat scherpte terug wat een aantal keren balbezit oplevert. Sonja pakt nog een score mee en de laatste punten komen van Annemarie via een driepunter. Eindstand 63-40.

Scores: Andrea 0, Willeke 0, Annemarie 5, Miranda 4, Ilse 2, Kariene 4, Marloes 3, Sonja 7, Birgitte 13, Janet 2.

Reactie van een teleurgestelde Ria: “63 tegenpunten dat kan. Zelf maar 40 punten maken is tekenend. We hadden vanavond waarschijnlijk een schotpercentage van een half procent”.