Met de start op 2 oktober van Leids ontzet en dat nog in de benen van LUSV, moest Dames 3 aantreden tegen toch de koploper, die nog niets had verloren. Dames 3 was vorig weekend tegen Baros in een close game, tegen een eerste nederlaag aangelopen. LUSV kwam in het begin beter uit de verf en Solar-systemen Grasshoppers leek zich op het centercourt gemakkelijk te laten afserveren. Na een blijkbaar heel nuttige time out in de derde minuut van de tweede periode, kwam de thuisploeg met de goede strijdersmentaliteit beter in de wedstrijd. Na een 20-9 achterstand brak de rust aan bij 28-24 in het voordeel van Dames 3. De voorsprong werd ondanks een paar spannende momenten, niet meer uit handen gegeven en een mooie overwinning kon op het conto worden bijgeschreven: 56-50.

Rianne opende de score voor de thuisploeg (2-4), maar de bezoekers kwamen twee keer door met een driepunter. Dames 3 viel wel aan maar faalde in de afronding. De tweede periode begon daarom met een 7-15 achterstand.
Na een paar scores waaronder weer driepunter was de maat vol voor de coach die in de time out twee simpele opties neerlegde. Of zo verder als makke schapen naar de slachtbank of beginnen met ballen. Blijkbaar was voor de tweede optie gekozen want de gasten kwamen nog maar tot 4 punten en het netje werd nu wel gevonden. Jacoline (2x) en Roos haalden van achter de driepuntslijn de trekker over. De betrekkelijke luxe was er nog om vier vrije worpen op het eind te missen, om met een 28-24 voorsprong te gaan rusten.

Na de rust ontspon zich een interessant duel die mede door de derde driepunter van Jacoline en twee scores van Roos op rij goed uitpakte. Judith bepaalde de tussenstand op 40-34. Een gaatje maar zeker nog geen veilige marge.
Scores van Rianne en Gerlinde konden niet verhinderen dat LUSV, o.a. door twee driepunters, akelig dichtbij kwam in de derde minuut van het laatste kwart. Maar na die 45-44 kon de verdediging waarin Leonie goed stond te bikkelen, weer voldoende sluiten en liet LUSV drie minuten droog staan. Vervolgens scoorde Roos onder het bord met bonus en nog een schotje, wat het keerpunt van de wedstrijd was. Een steal en score van Judith pal daarop zorgde voor een marge van 8 punten (52-44) met minder dan 3 minuten te gaan. Liza tekende voor de laatste punten van Dames 3, te meer omdat de gefloten fout op Judith vlak voor de buzzer opeens niet meer de moeite werd gevonden (wel door Judith) om nog naar de lijn te gaan. Een mooie overwinning bleef echter staan met de eindstand van 56-50 op het scorebord.

Scores: Esther 1, Jacoline 10, Judith10, Gerlinde 2, Leonie 0, Rianne 4, Lieke 2, Liza 10 en Roos 17.

Coach Jaap Jonker was blij met de overwinning en zeer tevreden hoe de meiden zich in de tweede periode van een bijna uitzichtloze positie zich terug knokten in de wedstrijd: “De aanvallen werden slecht afgerond en verdedigend moesten eerst de duimschroeven worden aangedraaid. Je kan niet blijven missen zoals we in het begin deden. Complimenten aan het hele team dat er in bleef geloven. Eén iemand in het bijzonder wil ik noemen zonder anderen tekort te willen doen. Roos heeft met haar diabetes momenteel veel lichamelijke klachten. Ze verbijt de pijn tot het echt niet langer kan en het strompelen wordt, maar is met een paar cruciale scores in het laatste kwart enorm belangrijk voor het team. Petje af, hopelijk gaat het snel weer de goede kant op.”
Met drie overwinningen uit 4 wedstrijden handhaaft Dames 3 zich in de top van de competitie. Hoe anders was dat nog vorig seizoen toen dit team nog onwennig en schuchter aan de competitie begon.

Zaterdag a.s. is er geen wedstrijd, wel een week later op 17 oktober tegen Forwodians in sporthal de Schans. Aanvang 16.00 uur.