Voor Solar-systemen Grasshoppers Dames 3 was het in Voorhout tegen het eerste damesteam de 5e wedstrijd van de competitie. Voor Forwodians pas de tweede. De Katwijkers waren volledig en hadden tot dan goede resultaten neergezet. Vooraf had de coach zijn vertrouwen uitgesproken dat die lijn kon worden voortgezet, maar wel met uitvoering van afgesproken taken. Het ging niet zoals gedacht, met een onnodig verlies tot gevolg: 54-50.

In de eerste periode start Jacoline gelijk met een driepunter en ging het verder gelijk op. Al pakte DS3 op minder dan 2 minuten een 10-12 voorsprong. Er waren toen al 5 vrije worpen gemist wat in een close game fnuikend kan zijn. Forwodians zette nog aan en verdedigend was het te slap en aanvallend kon geen vuist worden gemaakt. Na 10 minuten keken de Katwijkers opeens tegen een achterstand aan van 18-12.

In het tweede kwart blijft de achterstand steeds intact. Er wordt wel hard gewerkt (gezweet in een benauwde zaal) maar uitboxen komt, zo lijkt het, alleen in het vocabulaire van de coach aan de kant voor. In de praktijk wordt het niet door iedereen gedaan. Opnieuw tegen het eind aan wordt de achterstand verkleind naar 2 punten maar het is weer Forwodians die de laatste score aantekent voor de ruststand van 29-25.

Weer duurt een periode een minuut te lang, als Rianne de laatste score aantekent, is het verschil weer 4 met 40-36. Maar de thuisploeg zorgt voor het slotakkoord, zodat de laatste periode ingaat met een stand van 44-36. De maximale voorsprong voor Forwodians loopt direct op naar 11 punten (47-36), als dan eindelijk het lek boven water lijkt. Als Roos binnen no time twee bommen loslaat is het weer een wedstrijd. Met scores van Esther en Judith is het gelijk, 48-48.
Een keiharde fout, wat later nog tot een bezoekje aan de dokterspost leidde, op Roos in een drive werd volledig gemist door het warrig fluitende arbiters duo. Met een bloedend ooglid moest ze noodgedwongen worden gewisseld. De flow is weg en Forwodians loopt 3 punten uit. En weer is de laatste minuut van een periode doorslaggevend. Drie vrije worpen worden in de laatste minuut gemist, balverlies/misverstand in de opbouw op eigen helft en een vrije lay up, het wordt niet meer in klinkende munt omgezet. Forwodian schiet met 1 (uit 4) vrije worp de eindstand op het bord: 54-50. De spreekwoordelijke tranen (naast het echte zweet en bloed uit de titel), vielen daarom Dames 3 ten deel.

Scores: Esther 8, Jacoline 13, Judith 6, Gerlinde 1, Leonie 2, Rianne 2, Lieke 2, Liza 10, Roos 8.
Vrije worpen: 28/12=43%

Coach Jaap had zich een andere wedstrijd voorgesteld: “Ondanks de afspraken zijn we te slap begonnen en speelden we heel rommelig. Vrije worpen waren slecht aan ons besteed. Er is veel balverlies en we geven tweede kansen weg door niet uit te boxen. We vechten ons goed terug in de wedstrijd maar liepen eigenlijk steeds achter de feiten aan. Kostte veel energie. We hoefden vandaag niet te verliezen, dat maakt het een beetje zuur.” En er aan toevoegend toen de zure smaak enigszins was weggespoeld: “Ging niet gemakkelijk mede door de randverschijnselen, maar ze bleven er in geloven en voor knokken. Het dubbeltje had ook anders kunnen vallen, maar de volgende keer moeten we er voor zorgen dat de uitkomst niet van het dubbeltje afhankelijk is.”

Volgend weekend vrij. Op zaterdag, 31 oktober 2015 speelt Dames 3 om 18.30 uur thuis in sporthal Cleijn Duin tegen DAS Dames 2.