Klik hier voor het fotoalbum van Geert Bekker. Bij de foto: Iris Govers goed op schot
In de strijd om het Nederlands kampioenschap heeft Solar-systemen Grasshoppers zaterdagavond niet kunnen winnen van Loon Lions. De ploeg uit Landsmeer kwam door deze overwinning op 4-1 in de “best-of-seven-serie” en mag zich nu Nederlands Kampioen noemen. In een overvolle sporthal Cleijn Duin zag het publiek, waaronder de beide burgemeesters van resp. Katwijk en Landsmeer, een bloedstollend spannende wedstrijd, die pas in de laatste seconden werd beslist. Eindstand 64-68.

Aanvankelijk nam Lions een snelle voorsprong (2-6). De wedstrijd had gelijk al een hoog tempo en door beide teams werd flink doorgewisseld. Vooral Janine Guijt liet zich namens Solar-systemen Grasshoppers gelden met aanvallende acties (11 punten in deze periode). Via 8-6 door Inez van Hulzen halverwege werd dit kwart afgesloten met een Landsmeerse voorsprong (15-18).

Noor Driessen opende de score in het tweede kwart en Loon Lions antwoordde via Fieke Ligthart. Vlak daarna gaven een 8-0 run en een 7-0 run een Katwijkse voorsprong bij rust (37-29), onder andere door 8 punten (waarvan 2×3) van Iris Govers.

Loon Lions begon voortvarend in het derde kwart. Een 10-0 run, mede dankzij 8 punten Van Marlous Nieuwveen zette de Lions weer op voorsprong (37-40). Maar Solar-systemen Grasshoppers stond toch weer op en via scores van Sonja Kuijt, Iris Govers en Ingrid van der Plas werd het derde kwart met een kleine voorsprong afgesloten (51-49).

In het vierde kwart behield Grasshoppers steeds een kleine voorsprong. Beide teams vochten voor wat ze waard waren. Op 3 minuten voor tijd zette Tanya Bröring haar ploeg opnieuw op voorsprong (60-61), maar via Tamlyn de Groot en vrije worpen van Fleur Kuijt werd het 64-61. Dan is er nog 1,5 minuut te spelen. De spanning is voelbaar in de zaal. Twee scores van Lions (64-65) doen het rode vak opveren. Grasshoppers weet daarna niet meer te scoren en 3 seconden voor tijd werd het nog 64-68 vanaf de vrij worplijn. Lions Nederlands kampioen.

Scores: Iris Govers met 14 pt (4×3), Janine Guyt met 15 pt en Ingrid van der Plas met 14pt waren de topscorers bij Solar-systemen Grasshoppers, terwijl Marlous Nieuwveen in haar laatste wedstrijd van een rijke carrière met 20 pt en Fieke Ligthart namens Loon Lions de meeste punten hadden.

Dikke complimenten waren er na afloop bij de huldiging van Fred van Urk (NBB) voor het team van Rick Driessen en Wouter Star voor een prachtig seizoen met zo’n jong team. Coach Rick Driessen was nadat het verlies iets bezonken was, vol lof over het team: “Het is klaar, plaats 2. Wat een geweldig seizoen met deze ploeg! Wat een eenheid, wat een groei! De complimenten voor de meiden, staf en voor alle vrijwilligers die ons geholpen hebben.”