Klik hier voor de foto’s van Geert Bekker. Sharon Beld ging voorop in de strijd.

De vierde wedstrijd in de “best of seven” serie om het kampioenschap van Nederland bij de dames was een heuse basketball thriller. Nadat het team van Solar-systemen Grasshoppers de eerste twee wedstrijden uit in Bemmel op verassende wijze gewonnen had, was het afgelopen woensdag in de eerste thuiswedstrijd het team van Lekdetec.nl (kampioen van Nederland in 2015) dat het verschil kleiner maakte. De, na een aantal zomerse dagen behoorlijk opgewarmde, sporthal Cleijn Duin was wederom goed gevuld. Ook de perstafels worden door de opvallende resultaten steeds beter bemand.

Beide teams beginnen erg nerveus aan de wedstrijd. Het is Lekdetec dat de score opent gevolgd door 2 scores van Sharon Beld waardoor Grasshoppers de leiding neemt. Deze zal ze de rest van het kwart vasthouden. Het is Sharon Beld die dit kwart op scherp staat en haar teamgenoten het vertrouwen geeft dat er vandaag weer alles mogelijk is. Maar liefst 14 van de 19 punten neemt zij voor haar rekening waardoor het eerste kwart in het voordeel van de Katwijkse formatie wordt afgesloten met 19-15.

Het tweede kwart begint voorspoedig voor de equipe van Driessen/Star. Het is Ingrid van der Plas die Carola Menken in een goede scoringspositie brengt waarna zij zelf met een drie-punter de stand op 24-15 brengt. Het Katwijkse publiek is zichtbaar verheugd met deze scores en laat zich horen. Ook het uit Bemmel meegereisde publiek gaat achter haar team staan en weet het Katwijkse publiek minimaal te evenaren. Lekdetec scoort 6 punten op rij en haakt zo weer aan. Driessen is genoodzaakt een time out aan te vragen. Scores gaan de rest van het kwart gelijk op en het is Irene Sanchez die vlak voor rust met een 3-punter zorgt voor wat afstand maar Lekdetec tekent ook nog een score aan waardoor de gele brigade met 35-33 kan gaan rusten.

Het derde kwart zijn de scores erg schaars. Lekdetec pakt door een score en een vrije worp van de Katwijkse Karin Kuijt de leiding weer. Het zal voor Solar-systemen Grasshoppers to halverwege het kwart duren voordat de leiding weer overgenomen wordt. De wedstrijd wordt hard en de scheidsrechters moeten alle zeilen bijzetten. Het is constant stuivertje wisselen en met nog 2 minuten te gaan is de stand 42-42. Noor Driessen zorgt er echter met een score en vrije worp voor dat de Katwijkse dames ook het derde kwart aan de leiding blijven. 45-42.

Lekdetec leunt het laatste kwart op de twee internationals Karin Kuijt en Jill Bettonville. Grasshoppers neemt nog één maal 5 punten afstand maar daarna sluipt het team uit Bemmel langzaam dichterbij en met nog een kleine 5 minuten te spelen is de stand weer gelijk 51-51. Fleur Kuijt pakt met één van haar negen punten het voordeel terug. Sporthal Cleijn Duin kolkt en beide supportersschare laten van zich horen. Heren 1 coach Jeroen Reitsema is de dirigent van het Katwijkse koor en weet het publiek goed op te zwepen. Dit is nodig want Jill Bettonville zorgt met 5 punten op rij dat met nog 2 minuten spelen Lekdetec 4 punten los komt. Fleur Kuijt en Iris Govers zorgen koelbloedig voor het gelijktrekken van de stand. Met nog 1:35 op het scorebord begint het tactisch steekspel. Welk team speelt de laatste seconden het beste uit. Over en weer wordt er gemist en met nog 23 sec te gaan kan Lekdetec, dat overigens al aan foutenlast is, de laatste aanval uitspelen. Karin Kuijt laat de seconden tikken om met nog een kleine twee seconden de aanval in gang te zetten. Het schot stuitert van de ring en Lekdetec pakt de rebound onder het bord. Een laatste poging om de winst naar zich toe te trekken mislukt waardoor na 40 minuten een stand van 56-56 op het bord staat. Vijf minuten verlengen.

Het team van Lekdetec heeft dan Lois Bettonville al met 5 fouten naar de bank zien gaan en twee andere staan op scherp. Grasshoppers opent de score in de verlenging middels Fleur Kuijt. De rest van het kwart blijven de Katwijkers overheersen. De smalle bank van Lekdetec gaat hen nu parten spelen en ze komen niet meer in het spel voor. Dat de einduitslag slechts op 64-58 uitkwam was mede te danken aan het lage percentage vrije worpen in dit deel van de strijd. Grasshoppers mocht 12 keer aanleggen waarvan er 4 het net vonden. Uitzinnig van vreugde werd het laatste fluitsignaal verwelkomt. Een 3-1 voorsprong in de best of seven serie geeft vertrouwen en woensdag hoopt het team op een grote supportersschare in Bemmel om misschien de eerste nationale titel in de clubhistorie naar zich toe te trekken.

Scores: Sharon Beld: 19 pnt, 10 rbs; Irene Sanchez 10 pnt; Fleur Kuijt 9 pnt; Ingrid van der Plas 8 pnt 11 rbs; Sonja Kuijt 5 pnt; Noor Driessen 4 pnt; Carola Menken 3 pnt; Mia Hordijk 2 pnt; Iris Govers 2 pnt; Marieke van Schie 2 pnt.