Sportiff Grasshoppers heeft de 1e finalewedstrijd om het Nederlands kampioenschap tegen Topkip Lions in een ‘close game’ weten te winnen. Aan de basis van de overwinning van het team van Axel Gouw en Renate Sluijs lag een prima teamverdediging in de 2e helft, waar vooral in het derde kwart de basis voor de winst werd gelegd.

De start van de wedstrijd is voor de gasten uit Landsmeer dat via 0-6 uitloopt naar een 9-18 voorsprong. Grasshoppers komt vervolgens aan het einde van de 1e periode weer langszij (19-19) mede door scores van Liselot Kulk die uiteindelijk topscorer van de wedstrijd zou worden.

Het tweede kwart is het stuivertje wisselen. Topkip Lions loopt aanvankelijk uit naar 5 punten voorsprong (25-30) maar Sportiff Grasshoppers pakt in de laatste seconden voor de rust de leiding terug in de wedstrijd. Ruststand 36-35.

Een sterk verdedigend derde kwart van Grasshoppers houdt de Lions heel lang op 0 punten. En als ook Lotte van Kruistum zich namens Sportiff Grasshoppers met de scores gaat bemoeien zorgt een Katwijkse run voor 10 punten voorsprong bij aanvang van het laatste kwart (51-41).

Topkip Lions doet er daarna nog alles aan om terug te komen maar Sportiff Grasshoppers geeft het niet meer weg en pakt de zege en de voorsprong in de serie. Eindstand 66-60.

Periodes: 19-19; 17-16; 15-6; 15-19.

Scores: Liselot Kulk 23, Lotte van Kruistum 21 (+10 reb), Karin Kuijt 6, Ilse Kuijt 6, Mia Hordijk 4, Fleur Kuijt 2 (+7 ass), Rosalie Aandewiel 2, Alissa van der Plas 2, Angela van der Pol, Sonja Kuijt, Sofie Kuijt.

Coach Axel Gouw zag zijn team de controle pakken in het derde kwart: “We kunnen het dan alleen niet helemaal vasthouden en daar had ik het team beter kunnen helpen om op de rit te blijven. We staan dan wel met 13 punten voor maar dat is zo’n moment om het niet te lang op z’n beloop te laten. Het zijn wel de finals. Daar leren het team en ik ook weer van.”Na afloop van de wedstrijd werden de individuele prijzen van het seizoen uitgereikt door Bob Mans van de NBB. Sportiff Grasshoppers had 2 speelsters in het All Star Team, te weten Lotte van Kruistum en Karin Kuijt. De laatste werd bovendien overall verkozen tot MVP, de beste speelsters van de competitie.

FOTOVERSLAG DOOR WIM KULK

Na afloop van de wedstrijd sprak Jaap Kloos nog met de winnende en de verliezende coach. Ook Grasshoppers Lotte van Kruistum kwam aan het woord:

Winnende coach Axel Gouw:

Verliezende coach Chris van Kampen:

All-Star Lotte van Kruistum:

Liselot Kulk was goed op schot tegen TopKip Lions. Foto: Wim Kulk

Woensdagavond staat in sporthal Cleijn Duin de 2e wedstrijd in de best of five serie op het programma. Aanvang 20.30 uur.